Beckerman heeft vertrouwen in goede afloop

Formateur Peter Verschuren wacht lastige klus

groningen sandra beckerman GRONINGEN – Het advies wat informateur Peter Verschuren heeft uitgebracht heeft voor de nodige reuring gezorgd. Een provinciaal college SP, VDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks heeft volgens het adviesverslag van Verschuren de meeste kans van slagen. SP-voorvrouw Sandra Beckerman is optimistisch over de afloop van het proces, maar beseft dat er nog veel werk verzet dient te worden.

Daarmee komt het voormalige machtsbolwerk PvdA buitenspel te staan. Volgens informateur Verschuren is er geen basis voor een goede samenwerking tussen de linkse partijen SP en PvdA. “Dat is op dit moment niet mogelijk”, legt hij uit. “Er is geen vertrouwen dat onderhandelingen tot dit resultaat kunnen leiden.” Het voorstel dat informateur Verschuren heeft gedaan is echter geen gemakkelijke opgave, beseft de wethouder van Hoogezand-Sappemeer zichzelf ook. Er zijn een aantal punten waar nog flinke hobbels over genomen dienen te worden, zoals de herindeling en het dossier landbouw en natuur. “Maar de partijen hebben aangegeven dat ze daar denken uit te komen”, zegt Verschuren. Naast het passeren van de Partij van de Arbeid is ook het links laten liggen van grote winnaar Groninger Belang een opvallend aspect. De nieuwe bundeling van zestien lokale fracties heeft drie zetels binnengesleept. Toch wordt Groninger Belang door geen enkele partij genoemd als potentiële partner in een te vormen college, zo blijkt uit het verslag van Verschuren. “De naam Groninger Belang is inderdaad vrijwel niet genoemd”, aldus Verschuren. “Geen enkele partij heeft deze partij als mogelijke partner aangewezen. Ik denk dat dit komt omdat Groninger Belang een nieuwkomer is. De partijen die voor elkaar gekozen hebben kennen elkaar, weten wat elkaars standpunten zijn en weten wat ze aan elkaar hebben.” SP-voorvrouw Sandra Beckerman (foto) is tevreden met het advies van Verschuren, maar weet ook dat er nog veel gepraat zal moeten worden om partijen dichterbij elkaar te brengen. Het uitsluiten van de Partij van de Arbeid bezorgt Beckerman wel een lichte kater. “Toch wel”, stelt ze. “Vooraf gezien hadden we een klein beetje hoop dat de PvdA en wij dichterbij elkaar kwamen te staan. Maar in veel gevallen blijken we lijnrecht tegenover elkaar te staan.” Het aspect wat bindt tussen de partijen SP, CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks is de gaswinning. “Met GroenLinks en het CDA zijn we in dit dossier het meest strijdbaar voor Groningen”, stelt Beckerman. Deze drie partijen staan inderdaad op 1 april voor de Raad van State, om de stopzetting van de huidige gaswinning af te dwingen en een oplossing voor Groningen te creëren.

Kloof

Aan de andere kant zijn er ook grote verschillen tussen de partijen, die de komende periode overbrugd dienen te worden. Het dossier landbouw en natuur bijvoorbeeld. Beckerman erkent de kloof. “Dat is inderdaad een probleem, daar moet je reëel in zijn”, vindt ze. “De SP en GroenLinks staan aan de ene kant. Deze partijen zijn voor schaalverkleining, terwijl het CDA juist staat voor schaalvergroting. Iedereen weet dat dit het grootste verschil is tussen de partijen. Ik ben bang dat we daar tot een compromis moeten komen, maar dan moeten we dan gewoon doen.” Naast dit dossier is ook de herindeling een groot thema waar er door verschillende partijen verregaande compromissen moeten worden gesloten. Want de SP bleek in de vorige periode één van de grootste criticasters van D66, de partij die een groot voorstander is van de huidige manier van herindelen. “We stonden inderdaad lijnrecht tegenover D66”, weet Beckerman. “Er is wel een grotere meerderheid ontstaan die aangeeft dat de herindeling niet van bovenaf dient te gebeuren, maar van onderop dient te komen. Het is treurig dat men Westerwolde wil dwingen tot een grote gemeente in Zuidoost Groningen.”

Kortom, er zal nog veel water door het Winschoterdiep stromen voordat de nieuwe collegevorming een feit is. Beckerman verwacht in mei veel meer te weten over de vorming van een nieuw college. Nadat Peter Verschuren eerst de rol van informateur op zich nam, is hij ook gevraagd voor de rol als formateur. Dat betekent volgens diens eigen verslag niet dat Verschuren ook de kandidaat-gedeputeerde is voor de SP. Verschuren omschrijft de taak als formateur als iemand ‘die niet zelf mee-onderhandelt, maar verantwoordelijk is voor het proces. Dat moet iemand zijn die niet in de Staten gekozen is of er recent in gezeten heeft en die niet in beeld is als potentiële gedeputeerde.’ Verschuren wordt het dus zelf niet voor de SP. Beckerman en Jan Hein Mastenbroek zullen de onderhandelingen namens de SP voeren. De SP-politica wil echter benadrukken dat er ondanks enkele grote verschillen ook voldoende overeenkomsten zijn. “Deze vijf partijen willen allemaal aan de slag met de werkgelegenheid, het plattelandsbeleid en het behoud van voorzieningen. Ik heb er goede hoop op dat hier een stabiel college uit geformeerd kan worden.”