Piet’s Big City week 14 “15

Volgende week woensdag  speelt FC Groningen de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Halve finale beker thuis tegen Excelsior. Dit betekent Steeds Hoger. Elk zichzelf respecterend dorp heeft wel een gymnastiekvereniging of korfbalclub met die naam. Excelsior is net zoiets als LOVA en ODK. Lichamelijke Oefening Voor Allen en Onder De Korf. Of net zoiets als KINEA en ROHDA. Korfbal Is Nuttig En Aangenaam en Recht Op Het Doel Af. Dit laatste moet de FC zeker doen tegen Steeds Hoger. Geen angst, vol op de aanval. Bij winst voetbalt FC Groningen op zondag 3 mei in de Kuip in Rotterdam tegen de winnaar van de match tussen FC Twente en PEC Zwolle. Om dit festijn te bereiken moet de Trots van het Noorden scoren, dus Recht Op Het Doel Af. Geloven in kwaliteit en toch Excelsior niet onderschatten. De Rotterdammers beschikken namelijk over een goed voetballende ploeg , dat aanvallend voetbal predikt en uitgaat van eigen kracht. Trainer Dijkhuizen laat zijn team met veel meer lef spelen dan trainer Van de Looi en juist dat mag op deze nu al gedenkwaardige woensdag 8 april niet gebeuren. De FC, met een stampvolle Euroborg achter zich, moet de ploeg met de meeste spirit zijn. Ballen tonen en niet zoals anders bij een 1-0 voorsprong je  ingraven in eigen strafschopgebied, maar daarentegen op zoek gaan naar de 2-0, en daarna de 3-0, enzovoort, enzovoort, om met analist Azing Griever te spreken. Steeds Hoger weet niet wat hen overkomt. Trainer Dijkhuizen en de zijnen kijken gelaten toe hoe FC Groningen in eigen huis de tegenstander op alle fronten overklast en met een klinkende overwinning mag afreizen naar de enige echte voetbaltempel van Nederland. Zo zal het moeten gaan, maar of het ook echt gebeurt? In gedachten zie ik de 300 bussen al vanaf de Grote Markt vertrekken. In elke bus 50 supporters maakt in totaal 15.000. Dan nog 5.000 mensen op eigen gelegenheid en groen wit neemt Rotterdam in bezit. Deze ultieme kans op historie en Europees voetbal mag niet verloren gaan. Bij winst op FC Twente of PEC Zwolle gaat niet alleen de beker mee naar de Big City, maar is er tevens rechtstreekse plaatsing voor de poulefase van de Europa league met maar liefst zes internationale wedstrijden. Dit betekent wel drie keer een volle Euroborg. FC Groningen is er dichtbij. Maar eerst dus Excelsior. Bij winst is het nog maar een wedstrijd naar eeuwige roem. Ik zie de mannen van Dijkhuizen voetballen tegen Ajax en Feyenoord. Beide uitwedstrijden gaan weliswaar verloren, maar qua spel en inzet verdient Excelsior de winst. Wat ik hier mee wil zeggen is dat het de Rotterdammers geen moer uitmaakt dat zij niet op het hun vertrouwde Woudestein spelen. Zo frank en vrij als daar voetballen de elf ook op vreemde grond. Helaas voor hen kan er ook deze keer maar een de winnaar zijn. En nu maar hopen dat Van de Looi dit stukje leest.