Enthousiaste leerlingen bij Praktijkschool Winkler Prins

Veendam Praktijkschool

Datum: woensdag 1 april 2015

Plaats: Jan Salwaplein, Veendam

Tijd: 14.30 uur

In het hart van de Veenkoloniën staat de Praktijkschool van Winkler Prins. Een onderwijsinstelling die, zoals de naam het al zegt, gericht is op het praktijkgedeelte van het onderwijs. Een kleinschalige school, waar meer dan honderd leerlingen zijn gehuisvest. Met je handen aan het werk. De sfeer? Die is er uitstekend.Veendam Praktijkschool

Dat blijkt wel wanneer Groot Groningen tijdens de Open Middag de sfeer komt proeven. De leerlingen zijn druk in de weer met een eigen markt. Een zogenaamde kleding- en snuistermarkt wekt in ieder geval de belangstelling van vele ouders en andere betrokkenen. Even daarvoor heeft burgemeester Sipke Swierstra een levensboom onthuld. De boom, gelast door leerlingen van de praktijkschool, staat symbool voor alles wat bij de school binnenkomt. Een mooi moment, want vijfentwintig jaar geleden is er ook een levensboom gepland bij de school, toen deze werd geopend.

Directeur van de school is Alie Stuut, een bevlogen vrouw met hart voor de zaak. Ze vertelt wat de praktijkschool eigenlijk is. “De praktijkschool leidt op naar werk”, schetst ze. “De meeste leerlingen stromen uit naar werk. Beschutwerk, een plaats bij een entreeopleiding. De leerlingen halen niet echt een diploma, ze krijgen een certificaat op het gebied van schoonmaak, keuken, groen of behalen hun VCA. We stellen voor de leerlingen een uitstroomprofiel op, zodat ze op hun achttiende naar de arbeidsmarkt gaan.”

De Praktijkschool in Veendam is dan ook niet zomaar een school. Het is een onderwijsinstelling gericht op tieners die wat minder goed kunnen meekomen op een reguliere school. Dat heeft te maken met bijvoorbeeld het IQ, dat bij de leerlingen tussen vijftig en zeventig ligt. In de Parkstad benadrukken ze juist wat diegene wél kan. “Je ziet kinderen opbloeien als je ze stimuleert. Er is nooit geleerd hoe ze zich moeten focussen. Wij laten ze hier richten op datgene wat ze leuk vinden. Daarom ook die specialisaties. En ze halen er veel vreugde uit, geweldig toch?”VEENDAM - Praktijkschool WP1

Dat blijkt, want tijdens de kleding- en snuistermarkt vermaken ze zich volop. Ze genieten van hun taak, zijn druk doende het de bezoekers naar de zin te maken en de keukenploeg werkt hard om de klanten zo goed mogelijk te bedienen. Het is een prachtig gezicht, zoveel fanatisme in één ruimte. De puddingbroodjes blinken van het room, de koffie wordt met veel liefde ingeschonken. De markt biedt ruimte voor groen, er worden boeken verkocht, beauty & health komt aan bod. Stuut wil Groot Groningen nog één bijzonder punt laten zien. Het kunstwerk van mozaïek, waar kunstenares Helma Arendsman de afgelopen maanden aan heeft gewerkt. Daar aan het water is te zien wat de kinderen allemaal doen. “En de letters zitten op de zijkant”, vertelt Stuut. “Dat is symbolisch. Kijk, er is natuurlijk aandacht voor taal, maar de hoofdzaak is dat ze zich ontwikkelen op hun vak.” En dat gebeurt op de Praktijkschool. Bedrijven zouden er eens een kijkje moeten nemen, het enthousiasme spat er vanaf!

Veendam Praktijkschool-2