Groninger Belang voorlopig op de reservebank

GRONINGEN/VEENDAM – De grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen staat voorlopig buitenspel. Nieuwkomer Groninger Belang is op de PVV na door geen enkele partij naar voren geschoven als mogelijke kandidaat in een coalitie en dat steekt toch een klein beetje. Volgens de gloednieuwe fractievoorzitter Bram Schmaal is het een gemiste kans.

“Als je recht had willen doen aan de uitslag had je de winnaars mee moeten nemen”, vertelt hij. “We zijn procentueel gezien de grootste winnaar, komen van nul en staan nu op drie zetels. Zelfs de SP, de grootste partij, heeft niet zoveel gewonnen. Toch doen we niet mee en dat vinden we toch wel een gemiste kans.” Ondanks die constatering zal Groninger Belang niet bij de pakken gaan neerzitten, zo belooft Schmaal. De partij is voornemens haar standpunten direct naar voren te laten komen en wil eventueel via moties de overige partijen kleur laten bekennen. “We gaan gewoon met elkaar aan het werk”, vervolgt Schmaal. “We zullen ons als fractie gaan voorbereiden op de eerstkomende commissievergadering, die op woensdag 22 april staat gepland.”

Een week later is het tijd voor de vergadering van Provinciale Staten. Schmaal sluit niet uit dat Groninger Belang tijdens deze eerste vergadering met moties voor de dag zal komen. “We vinden bijvoorbeeld dat de herindeling losgelaten moet worden door de provincie Groningen”, stelt hij. “Misschien duren de onderhandelingen voor een coalitie wel wat langer en gaat de provincie ondertussen gewoon door met het huidige beleid. Volgens mij is er een meerderheid klaar voor een koerswijziging op dit dossier. Wellicht dat we dat via een motie proberen af te dwingen.” Daarvoor zal Groninger Belang eerst de standpunten van de overige fracties peilen, om vervolgens tot de conclusie te komen of er steun is of niet. “Het gaat om het doel, niet om het moment. Misschien dat we die motie zullen uitstellen. Maar wanneer er geen meerderheid voor de motie is kunnen we ‘m wel indienen. Het gaat er namelijk ook om of andere partijen bereid zijn kleur te bekennen.”