“Je moet nooit buiten De Waard rekenen”

image

Huis voor de Sport voorzichtig optimistisch over politieke ontwikkelingen

HOOGEZAND – Directeur Rob de Waard van Huis voor de Sport Groningen ziet de uitkomst van de onderhandelingen voor een nieuw college met spanning tegemoet. Met name de partijen SP en CDA hebben zich in een eerder stadium uitgesproken over een groter budget voor sporten in de provincie en dat kan op veel enthousiasme rekenen bij de sportorganisatie. Om de nieuwe Statenleden te wijzen op hun verantwoordelijkheid, heeft Huis voor de Sport ansichtkaarten uitgedeeld. De 43 Statenleden weten nu wat hen te doen staat, aldus De Waard.

image

“We wachten met spanning op de uitkomst van de formatie”, stelt De Waard. “Ik ben daarover voorzichtig optimistisch, gezien de verkiezingsprogramma’s van de huidige vijf partijen die nu aan tafel zitten. Zij hebben immers alle vijf een of meer passages over sport en bewegen opgenomen in hun programma. Dat voelt al als een kleine overwinning, maar we hebben geleerd niet te vroeg te juichen. Nu is het afwachten of de formatie uiteindelijk rondkomt. Ik heb goede hoop, maar het blijft politiek. Je weet het dus nooit”, lacht de directeur.

Volgens de bestuurder van Huis voor de Sport Groningen is politiek Groningen ‘meer sportminded dan ooit tevoren’. Dat is volgens De Waard ook nodig, want in vergelijking tot een provincie als Brabant investeert de provincie Groningen erg weinig in sport en bewegen. Hij pleit dan ook voor een verhoging van het sportbudget van de provincie Groningen. Volgens hem lukt het gemeenten steeds moeilijker om de sportnota qua financiën op peil te houden, terwijl de behoefte om in te zetten op sport groeit. De Waard liet in een eerder stadium al doorschemeren dat investeren in sport goed zou zijn, ook voor de gezondheid van de Groningers. Met een eventueel nieuw college denkt hij die investeringsbereidheid gevonden te hebben. “We moeten natuurlijk eerst afwachten wat er uitkomt, maar het zijn in elk geval politieke partijen die hun punt hierop willen maken. Met name SP, CDA en GroenLinks hebben zich in de afgelopen periode uitgesproken dat ze hiervoor willen gaan. Ik denk dat voorzichtig optimisme op zijn plaats is.”

Voorlopig is de hardnekkige lobbytaak van De Waard dus voltooid. Om ook de Statenleden te wijzen op hun verantwoordelijkheid, lagen er bij de installatie 43 ansichtkaarten klaar, die de noodzaak van sport en bewegen weer eens benadrukte. “Dat kun je nooit genoeg doen”, laat hij weten. “Het punt staat nu op de politieke agenda, maar het moet er ook vooral op blijven. Daarom willen we de nieuwe politici dit meegeven.” Afwachten is dus niet het sterkste punt van de sportbobo, die dan ook doorgaat met zijn lobbywerk. “Je moet nooit buiten De Waard rekenen”, knipoogt hij tot slot.