Kinderen WA Scholtenschool wandelen voor schoon drinkwater

Lopen voor water-5

FOXHOL – Maar liefst 853 euro en 50 cent wandelden de kinderen van de Willem Albert Scholtenschool binnen voor het goede doel. Het geld wordt besteed voor nieuwe waterputten in Kenia zodat kinderen daar ook van lekker schoon drinkwater kunnen genieten. ‘Wandelen voor Water’ heet het landelijke project van AMREF Flying Docters waaraan de basisschool in Foxhol deelnam. Lopen voor water-5

Alle kinderen liepen mee in de ongeveer zes kilometer lange optocht die leidde naar de Kropswolderbuitenpolder. Van peuters tot groepachtsters. Enkelen van hen droegen, heel symbolisch, een rugzak met 6 liter water erin op de rug. En voor kleinste koters zat er een flesje water in een blauwe schoudertas. Wethouder Drenth van Onderwijs kwam donderdagmiddag om één uur hoogstpersoonlijk het startschot geven. Zelf liep Drenth niet mee, maar hij had wel een paar ambtenaren opgetrommeld om te wandelen voor water.

Al ruim een maand werkt de school aan het waterproject dat in samenwerking met het waterschap Hunze en Aa’s tot stand kwam. Het waterschap vertelde de kinderen tijdens gastlessen hoe water gezuiverd wordt en hoe schoon drinkwater tot stand komt. “Heel belangrijk voor het besef van kinderen”, vertellen Grada Hartmen en Anet Kram, beide leerkracht op de school. “Het besef dat we het hier zo goed hebben. Maar ook dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is om schoon drinkwater te hebben. Tijdens zo’n project komen allerlei onderwerpen aan de orde. De waterkringloop bijvoorbeeld. En de watersnoodramp van 1953 in Zeeland. Maar ook het belang om zuinig om te springen met water. De exacte cijfers heb ik niet zo voor me, maar uit mijn hoofd verbruikt een kind in Afrika 13 liter water per dag en een kind hier 153. In ieder geval het tienvoudige”, weet Anet. Kortom, een zeer geslaagde actie, waarbij het dit keer niet erg is dat het geld in de put verdwijnt.

Lopen voor water-4