Leerlingen Ubbo Emmius naar landelijke finale Technasium Top Award

Stadskanaal ubbo emmius

Zijn deze scholieren ontwerpers nieuw gebouw Hogeschool Vilentum?

STADSKANAAL – Vier leerlingen van het Ubbo Emmius in Stadskanaal blijken over bovengemiddelde talenten te beschikken. Marissa Arling, Reinke Boerkoel, Joyce Tunissen en Mark Mensen uit de tweede klas van het WVO hebben namelijk de regiofinale van de Technasium Top Award gewonnen. Zij mogen op 17 en 18 april deelnemen aan de landelijke finale in Almere. Stadskanaal ubbo emmius

Om die regiofinale te winnen moet je wel over bepaalde capaciteiten beschikken. Want het doel van de Technasium Top Award is om voor een nieuw te ontwerpen schoolgebouw een energieleverend onderdeel te ontwerpen, gebaseerd op biomimicry. Daarbij moeten processen uit de natuur problemen oplossen. Dat klinkt wat cryptisch, maar in feite komt het erop neer dat er met praktische oplossingen die gebaseerd zijn op natuurlijke verschijnselen een duurzaam gebouw uit de grond zal worden gestampt. Het is een landelijke wedstrijd en vier VWO-leerlingen van het Ubbo Emmius zijn doorgedrongen tot de finale. Marissa Arling, Reinke Boerkoel, Joyce Tunissen en Mark Mensen. “Het gaat erom dat we een ontwerp hebben waarbij we de natuur nabootsen”, vertelt Joyce. “Bij ons ontwerp hebben we een dak dat lichtelijk schuin loopt en dat ontwerp is gebaseerd op de woestijnkever. De kever haalt bijvoorbeeld elke dag vers drinkwater uit de woestijn. De kever laat waterdamp dat uit condens voortkomt van zijn rug afglijden en hoeft het alleen maar op te drinken. Zo is ons ontwerp op gebaseerd op de natuur.” De leerlingen gebruiken het schuine dak om met behulp van water energie op te halen. Een schooldak geïnspireerd door de woestijnkever. Door de speciale vorm van het dak word het water naar één punt gebracht en maakt het van mist condens. Een waterrad zorgt voor energie en een filtersysteem zorgt dat het water kan worden hergebruikt. Verder is er onder auspiciën van Mark Mensen hard gewerkt aan een ontwerp voor een luchtdruklift. De tiener deed dat erg inventief, zo presenteerde hij een PVC-buis die door middel van luchtdruk een lift geleidde in de vorm van een blikje “Een luchtdruklift wordt dan pneumatisch omhoog gedreven en zo besparen we veel energie”, legt hij uit. Daar houdt het niet bij op, want verder is er een heus waterzuiveringssysteem gecreëerd waarbij het water wordt gefilterd door steentjes, zand en houtskool. “Zo’n systeem zou ook in de school gebouwd kunnen worden, zodat het opgevangen water vanzelf schoon wordt”, legt Reinke Boerkoel uit.

Samenwerking

Het dient gezegd, de ideeën van de vier leerlingen van 2VWO zijn erg inventief en creatief. Niet alleen dat, ze zijn volgens de vier zelf ook nog eens toepasbaar. Dat is ook gebleken, want de jury heeft de leerlingen van het Ubbo Emmius in Stadskanaal uitgeroepen tot winnaars van de provincie Groningen. Een mooie prestatie, maar stiekem hopen de vier tieners met de hoofdprijs naar huis te gaan. Dat het qua samenwerking wel snor zit blijkt wel. “We hebben vooraf met elkaar gezeten en gekeken welke kwaliteiten wie heeft”, weet Joyce. Dat blijkt. Joyce en Mark zijn vooral de twee personen van de meest creatieve ideeën en Marissa en Reinke proberen met een nuchtere visie de meest uiteenlopende ideeën te relativeren. Zo is er gaandeweg de tijd een hecht team ontstaan dat elkaar uitstekend aanvult. “”In één hele week hebben we bij het vak O&O (Onderzoek & Ontwerpen, red) alleen maar gediscussieerd over welke vorm het schoolgebouw zou moeten krijgen”, lacht Mark. “Daarna hebben we de taken wat verdeeld en gingen we aan de slag.”

Het resultaat is een uiterst inventief schouwmodel wat er mag zijn. Als het aan de leerlingen ligt gaat hun schouwmodel er met de winst vandoor, want het plan is weldegelijk bedoeld voor uiteindelijke uitvoering. “Het gaat om het idee wat het meest realiseerbaar is, het is de bedoeling dat het gebouw er echt komt te staan”, vult Marissa aan. CAH Hogeschool Vilentum heeft in 2012 een energieneutraal gebouw in gebruik genomen in Dronten en nu wil de school een nieuw gebouw ontwerpen en bouwen in Almere, dat energieleverend is en wellicht in 2022 op het terrein van de Floriade komt te staan. En de kans bestaat dus dat de vier leerlingen van het Ubbo Emmius dat gebouw hebben ontworpen. De vier tieners krijgen nu de kans om hun ontwerp bij te schaven voor de landelijke finale. Daar gaat behoorlijk veel tijd in zitten, zo laten ze weten. “Het is behoorlijk aanpoten”, vindt Joyce. “Ja, je hebt uiteindelijk wel de neiging om dit voor school te laten gaan”, vult Reinke aan.

De Landelijke finale vindt zoals gezegd plaats op 17 en 18 april in Almere. Om zo fris en goed mogelijk voorbereid aan die finale te beginnen overnachten de vier in verschillende hotels in de buurt van Almere. Er zijn twaalf finalisten, uit elke provincie één. De eerste prijs is een juryprijs, de tweede prijs wordt bepaald door het publiek. De winnaars van de landelijke finale beleven letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt; zij winnen een rondvlucht boven Flevoland. Het team dat naar huis gaat met de publieksprijs gaat de natuur in, de onuitputtelijke bron van biomimicry. Deze leerlingen gaan samen met een boswachter van Staatsbosbeheer op zoek naar het grootste knaagdier van Nederland tijdens een heuse beversafari in het Almeerderhout. “Het gaat erom welk team voor het winnen van de Publieksprijs de meeste stemmen krijgt”, zegt Marissa. De oproep is helder, de vier talentvolle leerlingen van het Ubbo Emmius willen stemmen. Veel stemmen. Dat kan via de website www.technasiumtopaward.nl/ideeen.