“Je ziet kinderen hier echt opbloeien”

Wedde Burcht Ester van Nieuwkerken

De Burcht wil meer aandacht voor het Kinderhotel

WEDDE – Het is voor diverse Oost-Groningers nog een onbekend fenomeen. De monumentale Burcht in Wedde herbergt namelijk een Kinderhotel voor kinderen uit gezinnen die het niet zo breed hebben én een weekendje weg verdienen. Ester van Nieukerken uit Blijham is sinds kort vrijwillig gastvrouw bij De Burcht en hoopt het prachtige pand beter op de kaart te zetten.

Ondernemer Frank Ferrari stak een deel van zijn vermogen in de restauratie van de Burcht en dankzij enkele bijdragen van fondsen is het monumentale pand herrezen tot wat het nu is. Een pareltje in het gebied Westerwolde, waar bezoekers kunnen borrelen, lunchen en waar ze bijvoorbeeld na een fietstocht een kopje koffie met een gebakje kunnen bestellen. En de opbrengst van die horeca-activiteiten? Die gaat rechtstreeks naar Stichting Kinderhotel De Burcht. Ester van Nieukerken is sinds een maand vrijwillig gastvrouw bij De Burcht en wil juist meer aandacht vragen voor dat laatste gedeelte. “Het leven in de Burcht heeft redelijk stilgelegen”, vertelt ze. “We willen er nu voor zorgen dat dit gebouw met haar voorzieningen weer op de kaart komt te staan. Wanneer bezoekers gebruikmaken van de diensten van de Burcht komt hun bedrag volledig ten goede aan het kinderhotel. Want juist het kinderhotel, daar doen we het voor.” Het Kinderhotel is een idee van ondernemer Frank Ferrari. Het hotel is bedoeld voor kinderen die ‘aan de andere kant van het geluk geboren zijn’, zoals Ferrari dat altijd noemt. Van Nieukerken wil juist benadrukken dat het gaat om ‘kinderen die het verdienen in het zonnetje te worden gezet’. De kinderen die uit arme of gebroken gezinnen komen met ieder hun eigen sores worden door instanties als Humanitas, Leger des Heils en Elker op het spoor van De Burcht gezet. Om deze kinderen en hun ouders of verzorgers een zorgeloos weekend te bezorgen wil De Burcht ervoor zorgen dat de omzet op peil blijft en in het meest gunstige geval groeit. “We willen meer kenbaar maken dat De Burcht de juiste locatie is voor het nuttigen van een lunch, als trouwlocatie en voor bijvoorbeeld teambuildingsactiviteiten”, vervolgt Van Nieukerken. “Om dat te realiseren hebben we de juiste partners aan ons weten te binden. Groepen ondernemers kunnen hier bijvoorbeeld een ruimte huren en wij huren dan de catering om een mooie avond mogelijk te maken qua eten en drinken. De lunchkaart verzorgen we zelf.” Dat De Burcht een mooie locatie is voor ondernemers om te netwerken blijkt wel. Zo is de Rotary uit Nieuw Buinen bijvoorbeeld te gast, ze houden een Haringparty. “In de toekomst hopen we meer van deze groepen te ontvangen. Daar willen we ons voor inzetten.”Wedde Burcht Ester van Nieuwkerken

Vrijwilligers

Om de verschillende activiteiten voor de kinderen in de toekomst mogelijk te maken is er naast geld ook fysieke arbeid nodig. Stichting Kinderhotel De Burcht is dan ook op zoek naar vrijwilligers. “Wanneer we de kinderen op zaterdagmiddag naar het zwembad willen brengen moeten we dat nu zelf doen”, legt Van Nieukerken uit. “Dit terwijl het horecagedeelte dan juist druk kan zijn met gasten. Dat is niet handig. Ook op het gebied van hand- en spandiensten zoeken we een klusjesman die werkzaamheden verricht als een lamp vervangen of iets repareren, bij wijze van spreken.” Het Kinderhotel in De Burcht is ieder weekend geopend. Kinderen uit arme en/of gebroken gezinnen, die het thuis niet zo gemakkelijk hebben, worden dan een weekend lang uit de zorgen gehaald en in de watten gelegd. “Dat begint al wanneer er een groepje kinderen aankomt”, weet Van Nieukerken. “Ze kunnen zich in prinsen- en prinsessenkostuums kleden. Daarna leren ze bijvoorbeeld schilderen en krijgen ze gezond te eten bij eetcafé De Leeuw in Wedde. Toen ik hoorde van dit initiatief wilde ik me daar als vrijwilliger graag voor inzetten. Je ziet kinderen echt opbloeien in De Burcht. Daarvan krijg ik soms tranen in mijn ogen, het is zo dankbaar om te doen.”

Er is in De Burcht veel mogelijk. Van Nieukerken en Burchtheer Jelle van Luijk (hier beide op de foto te zien) willen zich hier sterk voor maken. Zo is het mogelijk om een hotelkamer te boeken in De Burcht. Meer informatie over het museum, de geschiedenis en het doel is te vinden op www.burchtwedde.nl.