Piet’s Big City week 16 ‘15

Ahmed Aboutaleb is ook in Euroborg. Ik zie hem met nog wat mannen uit de parkeergarage komen. Als burgemeester van Rotterdam steunt hij Excelsior in de halve bekerfinalestrijd tegen FC Groningen. Het heeft de mannen van Dijkhuizen niet gebaat. De FC speelt een flonkerende tweede helft en de 3-0 overwinning had hoger kunnen uitvallen. Recht Op Het Doel Af was twee weken geleden op deze plek mijn advies en daar heeft trainer Van de Looi zich uitstekend aan gehouden. Niet ingraven in eigen strafschopgebied na de 1-0 van Hateboer, maar na de rust gewoon op zoek naar de 2-0 en 3-0. Het lijkt wel Camp Nou in Euroborg. Niet zoveel toeschouwers als bij Barcelona, maar de sfeer is er niet minder om. Niets mooier dan een volle Euroborg! Ook de perstribune zit bomvol, het journaille dient zich terecht te accrediteren. Ik zit naast collega Marco Timmer van Voetbal International die mij er op wijst dat oud-speler Harris Huizingh zijn haar verft. Harris is 52, het zou dus kunnen. Inderdaad zie ik een bos prachtig donker haar. Over kapsels gesproken, Rusnak kan er ook wat van. Strak opgeschoren en met een nieuw kleurtje doet hij fanatiek de warming up. Later in de wedstrijd maakt hij de mooiste goal. Er zijn meer oud-voetballers op de wedstrijd afgekomen. Ik zie Arjan Blaauw, Peter Houtman en Egbert Darwinkel. Van Mieghem komt er in bij Excelsior. Zal hij nog familie zijn van de Vlaamse actrice Hilde van Mieghem? Ik zie haar nog zo voor me en denk even niet aan voetbal. De vijfde en zesde man ijsberen achter elk een doel. Ze lijken zich te vervelen en hebben het koud. Als een van hen dan eindelijk mag beslissen over wel of geen corner verschijnt er iets van trots op zijn gelaat. Toch niet helemaal voor niets gekomen hoor ik hem denken. Het zijn trouwens volwaardige scheidsrechters die dit klusje moeten opknappen. Bij het noemen van de opstellingen heeft de stadionspeaker een grapje bedacht. Beste mensen, bij FC Groningen onder de lat Sergio Padt. Knap gevonden toch. Al voor de aftrap heeft Hans Nijland natte ogen. Bij wijze van spreken dan. Hij is ontroerd door het enthousiasme van het legioen, net als een dag eerder hij dat ook was bij de drukbezochte training. Stel dat Excelsior de beker wint fluistert Timmer in mijn oor. Dan worden ze net als lang geleden Feyenoord gehuldigd op de Coolsingel. Dat zou toch wat zijn. Dromen Marco, dromen. Even later klinkt door Euroborg dat wij allemaal met de trekker naar datzelfde Rotterdam zullen gaan. Maar wij gaan toch maar met de bus, riposteert Van de Looi. Ik denk aan Sophie van Kleef en vraag aan vriend Luit of zij nog altijd ranja drinkt. Op zondag 3 mei voetbalt FC Groningen in de Kuip in Rotterdam tegen PEC Zwolle. Of Ahmed Aboutaleb er dan weer zal zijn weet ik niet, wel dat de FC de beker wint!