Jongeren Noorderpoort via toneel geconfronteerd met loverboys

STADSKANAAL - Loverboy De Kwinne STADSKANAAL – Op  uitnodiging van Noorderpoort speelde Theater A la Carte uit Utrecht in jongerencentrum De Kwinne twee maal de voorstelling ‘Nancy en haar loverboy’. Twee groepen van elk 100 studenten van de beroepsopleidingen van het Noorderpoortcollege hebben de voorstelling gezien.

Het stuk behandelt in een realistische vertelling, gebaseerd op ware gebeurtenissen, hoe Nancy via een loverboy in de prostitutie verzeilt raakt: Wanneer Nancy (gespeeld door Eline Karstens) Robbert (Jeroen Wijnhorst) leert kennen via internet lijkt haar hele leven te veranderen. Hij begrijpt haar tenminste. Sterker nog, hij wordt verliefd op haar! Nancy vergeet de ruzies met haar moeder, haar problemen op school. Zij heeft niemand meer nodig, zij heeft immers Robbert. Maar dan blijkt dat hij schulden heeft. En dat zij het geld moet verdienen om die af te betalen. Nancy raakt langzaam verstrikt in zijn web. Dreiging, geweld en intimidatie worden onderdeel van haar dagelijkse nachtmerrie. De aanvankelijk o zo charmante loverboy blijkt niets meer of minder dan een ordinaire pooier.

In de opvoering worden scènes afgewisseld met interactieve voorlichting door Andrea Diersen, die de scènes aan elkaar praat en met de jongeren van gedachten wisselt. De indringende voorstelling geeft niet alleen inzicht in de problematiek, maar maakt het ook invoelbaar. De leerlingen krijgen informatie over de werkwijze van zogenaamde ‘loverboys’, maar worden ook uitgedaagd na te denken over hun eigen (seksuele) grenzen en weerbaarheid. Aan het eind van de voorstellingen wordt duidelijk dat niet alleen de meisjes, maar ook de stoere Oost-Groningse boys toch wel iets hebben om over na te denken. Nancy die in het begin werd gezien als een domme slet door wat er met haar gebeurde,Maar de voorstelling maakt schrijnend duidelijk dat het ook je zus kan overkomen. De gedachte ‘maar als het mijn zus nu was, wat dan?’ is duidelijk in veel hoofden blijven hangen. Het idee dat een dergelijk verhaal in ieders eigen omgeving kan voorkomen, zet toch aan tot nadenken. En dat is precies de bedoeling van de voorstelling: meisjes èn jongens let op, wees alert, want loverboys zijn bijzondere criminelen.