‘De herinneringsgiro is historisch erfgoed’

ZANDBERG - Bart Kruizinga en Wim Mensen

Vierde Giro Zonder Grenzen op 22 mei

MUSSELKANAAL – Al weken denkt organisator Wim Mensen aan niets anders meer. Nu de routes officieel zijn vastgelegd, komt het in rap tempo dichterbij: de 4e Giro Zonder Grenzen. Op 22 mei wordt –ie gereden, de fietstocht van 100 óf 50 kilometer vanaf Zandberg, dwars door de Kanaalstreek naar het Duitse Emsland. Om de legendarische Giro die in 2002 ook door dit gebied liep, en Zandberg heel even internationaal nieuws maakte, te blijven herdenken. “Dit is zo’n uniek evenement, dat moeten we koesteren.”

Voor het eerst is de fietstocht er ook in vijftigkilometervariant, ook wel de ‘picknickroute’ genoemd. “Voor vriendenclubs, buurtverenigingen en gezinnen”, roept Wim Mensen die het evenement samen met Bart Kruizinga organiseert. “Op veler verzoek! Er zijn zóveel mensen die de tocht graag zouden fietsen, maar niet meteen honderd kilometer willen trappen. Bij de vijftigkilometertocht, de Girolino genaamd, staat plezier en gezelligheid voorop. Er is geen tempodruk. Eén ding durf ik rustig te stellen: deelnemers komen langs de állermooiste plekjes in het gebied. Plekjes waar de meeste mensen het bestaan ervan niet eens weten. Die geheimen gaan wij onthullen”, lacht Mensen terwijl hij uit z’n hoofd de route oplepelt. “Na de koffie bij het clubhuis van VV Musselkanaal springen we op de fiets naar Zandberg, het vertrekpunt. Daar is ook meteen een fotomoment, bij het herinneringsbord van Giro d’Italia bij Café Zandberg. Leuk voor in het plakboek. Het is wel de bedoeling dat de deelnemers de foto zelf maken, er is geen fotograaf. Daarna gaat de rit naar Ter Haar, naar Standerdmolen om precies te zijn. Daar wacht een lekker ontbijtje. Dan gaat de tocht verder door het bos om vervolgens de grens naar Duitsland over te gaan. Bij het plaatsje Rütenmoor kunnen de fietsen even op slot voor een picknick. Iedereen mag zolang blijven als –ie wil, het gaat per slot om de gezelligheid, als ze maar vóór drie uur bij Schloss Dankern aankomen, het grootste vakantiepark van heel Duitsland. Dat is tevens het rust- en keerpunt. Na de traditionele kaffé und kuchen op één van de idyllische terrasjes daar, begint het laatste traject terug, via Ter Apel richting Zandberg.ZANDBERG - Bart Kruizinga en Wim Mensen

Voor de echte diehards is er natuurlijk de honderd kilometertocht, de échte Giro”, vertelt de fanatieke organisator, die spreekt van een uniek evenement. “We zien de herinneringsgiro als historisch erfgoed. Het zal nooit weer voorkomen dat de echte Giro hier langsgaat. Daarom koesteren we deze rit.” Ruim zeventig wielercracks hebben zich al aangemeld voor de honderd kilometer lange trip. “Ja, we zitten echt bijna vol. Verder dan ruim tachtig deelnemers gaan we niet. We willen wel de veiligheid kunnen blijven garanderen.” Ook deze toertocht begint met koffie en koek in het clubhuis van Musselkanaal. En daarna moet de ploeg snel op de trappers naar Zandberg waar Leontien Kompier, burgemeester van Vlagtwedde, samen met haar Duitse collega uit Haren –Emst met het kanon van Boertange het startschot geeft. Ook hier is de veiligheid gegarandeerd. Wanneer de renners met een gemiddelde snelheid van dertig kilometer per uur bij Schloss Dankern aankomen, staat ze wel een heel bijzondere ontmoeting te wachten, volgens Mensen. “Daar worden de renners opgewacht door de baron en barones van het slot. Uiteraard wordt er een fotootje gemaakt op het bordes. Hoe leuk is dat?” Na het onderonsje met de baron en zijn echtgenote moet er in rap tempo terug gefietst worden. Plat op het stuur. Maar dan wel met iets héél lekkers in het vooruitzicht: een overheerlijk Italiaans buffet bij Café De Gelegenheid in Musselkanaal. “Op verzoek herhaald. Iedereen was er lyrisch over, vorig jaar”, weet Mensen die zelf de route niet per racefiets maar per Opel Astra aflegt. “Ik toer als een speer van punt naar punt om te kijken of alles volgens plan verloopt.” Opgeven voor de Giro of de Girolino kan door een mailtje te sturen naar: voorzitter@toer80.nl. Deelname aan de Picknicktocht kost tien euro, en voor de Giro moet 22,50 worden neergeteld. Inclusief dat heerlijke Italiaanse buffet. Een koopje toch?