Piet’s Big City Week 17 ”15

In de rij voor kaartjes haal ik de Hazes fans er zo tussenuit. Zelf ga ik ook naar de film over de alweer 10 jaar geleden overleden volkszanger. De kritieken zijn lovend. Martijn Fischer speelt niet alleen Hazes, hij is het! Tjonge, wat is deze man goed! Net als Hadewych Minis als Rachel, de vrouw van André. Bijzonder is dat ik niet in mijn eigen stad naar de bioscoop ga, maar naar de JT bios in Hoogezand. Lekker tussen het volk met bier en popcorn. Door de film heen zie ik de hele tijd blikjes Heineken langs komen, terwijl ik van mijn oudste dochter hoorde dat er op de première in Pathé in Stad gratis blikjes Grolsch werden uitgedeeld. Dat geloof je toch niet! André Hazes had alles met Heineken, niks met Grolsch. Achter mij in de rij staat een man met zijn zoon. Hé Van Dijken, je gaat toch geen reportage maken hè? Op mijn vraag of hij ook naar Hazes gaat antwoordt de man ontkennend. Wijzend naar zijn zoon zegt hij dat deze beslist. Aan de man uit Hoogezand merk ik dat hij veel liever naar Hazes had gewild. Met een halve liter bier verdwijnt hij in bioscoopzaal 3, ik in 4. Hoofdrolspeler Fischer had zelfs auditie moeten doen. Hiervoor had hij bijna drie jaar André Hazes in de musical vertolkt, maar voor de makers is film toch net weer even wat anders. Toch weten ook zij dat er in Nederland maar een is die Hazes moet spelen en dat is Martijn Fischer. Het is net als vorig jaar bij de auditie voor de rol van Ramses Shaffy. De eerste die kwam bleek ook de beste. Eigenlijk waren allen die na hem opdraafden overbodig. Het jongetje die de jonge AndrèHazes speelt blijkt ook een gouden greep. Mooi is dat er in Hoogezand ook nog gewoon pauze is en dat ik weer eens andere mensen zie dan die uit Stad. Gaat FC Groningen de beker winnen Piet? Wolst een biertje mien jong? Goh, doe best ook ver van huus. Mooie mensen daar in Hoogezand-Sappemeer. Marcel Hensema is John Kraaykamp. Apart gevoel om de Groninger in de JT bios te aanschouwen. Zeker niet gemakkelijk om Kraaykamp te spelen. Maar Hensema kwijt zich met verve van zijn taak. De stem lijkt heel erg op die van de echte. Na de film had ik best even door Hoogezand-Sappemeer willen wandelen. Bier drinken bij Rolf en Derk vlakbij het station, kijken of de racefiets aan boom 43 nog te koop is en op zoek gaan naar de slager van dé metworst. Op bezoek bij de veteranen van de VV Hoogezand en naar een optreden van Arno van der Heyden in ‘t Kielzog. Pizza eten bij oud-voetballer Armand Mac Andrew, een huis bekijken in de flat aan de Melkweg en op zoek naar de woning met de mooie herinneringen. De Big City lijkt voor even heel ver weg.