Aquilo haalt bevrijdingsvuur uit Wageningen

Winschoten Aquilo WINSCHOTEN – Atletiekvereniging Aquilo uit Winschoten zal voor de zesde keer het bevrijdingsvuur ophalen uit Wageningen. De vereniging heeft voor deze vijfjaarlijkse traditie een speciale bevrijdingscommissie in het leven geroepen die druk doende is met de voorbereidingen. Het plan is om op 4 mei met een delegatie lopers per bus te vertrekken naar Wageningen. De groep van tien atleten zal in wisselende koppels van twee of drie lopers het vuur naar Winschoten ‘lopen’. De afstand? Bijna 200 kilometer…
Want het tienkoppige comité zal in totaal in wisselende samenstelling naar Winschoten hardlopen, variërend tussen vijf en tien kilometer per loopbeurt. Kees Plugge, Henk Potter, Heijo de Vries, Janny Heijerman, Frans Meijer, Liesbeth Jansen, Hemmie Boers, Jurrie Redmeijer, Ankie Bultema en Luken Bakker maken deel uit van het team dat deze tocht zal volbrengen. Op maandag 4 mei wordt er om 16.00 uur in Wageningen gestart met de hardlooproute en de planning is dat de delegatie op 5 mei om 11.00uur op het Oldambtplein in Winschoten wordt onthaald. Het bevrijdingsvuur zal dan worden overhandigd aan burgemeester Pieter Smit. Daar stopt het vuur niet, want dat vuur zal ook ‘uitwaaien’ naar de dorpen Westerlee, Scheemda, Midwolda/Oostwold, Finsterwolde en Drieborg, om vervolgens te eindigen in Bad Nieuweschans. Dertig jaar geleden was Aquilo ook met een delegatie van de partij, iets wat Kees Plugge zich nog goed kan herinneren. “Het was toen heel amateuristisch”, lacht hij. “Wat ik nog weet is dat we als groep heel snel gelopen hebben, sneller dan we tegenwoordig doen…” Frans Meijer: “We liepen toen inderdaad wat sneller. De afstand is nu ongeveer hetzelfde, alleen genieten we er wat langer van.” “Ik heb begrepen dat de route op bijzondere wijze is uitgestippeld”, vult Liesbeth Jansen aan. “De landkaart is erbij gepakt en de route Wageningen – Winschoten is langs een liniaal gelegd. Daarna is de kortste weg naar Winschoten uitgezet, zo dicht mogelijk langs het liniaal. De eerste keer was de route nog 225 kilometer, dit keer komen we aan net geen 200 kilometer.”
Hele nacht
De leden van Aquilo lopen in 45 etappes variërend van vijf tot tien kilometer naar Winschoten. “We lopen in 29 koppels van twee tot drie mensen”, weet Jurrie Redmeijer. “We wisselen de hele avond en nacht door. Er rijdt een bus van Deiman mee die zoveel mogelijk op de wisselpunten stopt. En op de punten waar de bus niet kan komen wordt er gefietst naar de wisselpunten.” Overigens gaan er naast de hardloopkoppels ook twee fietsers mee. Al dit gebeuren is vastgelegd in een ingewikkeld schema, waar Kees Plugge zich onder andere over heeft gebogen. “We gaan allemaal vier keer de bus uit”, heeft hij berekend. “We lopen allemaal een paar etappes, maar we fietsen ook een paar etappes.” Het merendeel van de groep heeft de bevrijdingsloop van Wageningen naar Winschoten al eens gelopen, voor Janny Heijerman is het echter de eerste keer. Binnen Aquilo is deelname aan deze loop een vijfjaarlijkse traditie, bedoeld om ook de jonge leden van de club te wijzen op de geschiedenis van oorlog en bevrijding.
“We geven met elkaar toch een stukje geschiedenis door”, vindt Redmeijer. De leden van de speciale bevrijdingscommissie lopen dan ook de hele nacht door, om vervolgens – wanneer de planning wordt gehaald – op dinsdag 5 mei rond zes uur ’s ochtends in Noord-Sleen te arriveren. Daar neemt de groep even een pauze, want bij restaurant Wiekens wordt er dan ontbeten. “We hebben dit restaurant bereid gevonden om al om vijf uur ’s ochtends een ontbijt klaar te maken”, lacht Frans Meijer. Daarna vervolgt de karavaan de tocht, om naar verwachting rond elf uur ’s ochtends op het Oldambtplein in Winschoten te arriveren, waar burgemeester Pieter Smit de groep onthaalt.
“Vanaf hotel De Vrijheid tot het Oldambtplein loopt de hele groep het laatste stuk”, legt Liesbeth Jansen uit. “Het zou mooi zijn als er van veel bezoekers zijn die ons onthalen.” Het bevrijdingsvuur zal daarna zoals genoemd het Oldambt ingaan.