Communisten laten SP kleur bekennen

Engel Modderman WINSCHOTEN – Middels een open brief aan het Dagelijks Bestuur en Algemeen Bestuur van Synergon stelt de Verenigde Communistische Partij het salaris van Synergon-directeur Ed Scherbeyn aan de orde. Het is niet alleen oprechte verontwaardiging van de communisten, ook is het een politieke meesterzet. Want de Socialistische Partij, de partij die regelmatig op regionaal en landelijk niveau ageerde tegen topsalarissen in de publieke sector, wordt nu in de hoek gezet. De SP moet kleur bekennen, vindt de VCP.
Het steekt de VCP, zo laat fractievoorzitter Engel Modderman weten. “De onderhandelingen voor een nieuwe COA in de WSW zijn al jaren aan de gang en daar zit geen schot in de zaak. En tegelijkertijd is er bij de overgang van 2013 naar 2014 een salarisverhoging voor de directeur van Synergon geregeld. Van 148.000 naar 155.000 euro. Overal wordt op beknibbeld, de prijzen van de kantine zijn omhoog gegaan omdat die kantine anders niet uitkon, terwijl Ed Scherbeyn er 7000 euro per jaar bij krijgt. Dat vind ik niet kloppen.”
Die maatregel steekt Modderman als communist recht in het hart. Maar er is meer. Het salaris van Ed Scherbeyn wordt door de VCP ingezet als politiek drukmiddel om coalitiepartij SP in zowel Oldambt als in Pekela te laten bewegen. DB-voorzitter Hennie Hemmes (tevens SP-wethouder in Pekela) en DB-lid Kees Swagerman (tevens SP-wethouder in Oldambt)  dienen volgens de VCP kleur te bekennen. SP-fractievoorzitter Pim Siegers in de gemeente Pekela liet niet voor niets een half jaar geleden een signaal de deur uitgaan om de topinkomens in de publieke sector aan banden te leggen.
“Dit valt niet te verkopen in deze regio”, zei hij er destijds bij. Dat is anno 2015 koren op de molen voor Modderman, die vindt dat de SP haar socialistische hart nu kan waarmaken. “De SP moet kleur bekennen”, vindt hij. “Ze hebben overal een mening over, laat ze die mening nu maar naar voren komen.”