Goziena Brongers beoogde nieuwe wethouder Stadskanaal – week 18 – 2015

STADSKANAAL - Goziena Brongers CDA levert eerste vrouwelijke wethouder sinds Janny Alons

STADSKANAAL – Goziena Brongers-Roffel uit Onstwedde is de beoogde nieuwe CDA-wethouder in de gemeenteraad van Stadskanaal. Het CDA presenteert haar officieel als kandidaat tijdens de gemeenteraadsvergadering van 18 mei. Met Brongers levert het CDA de eerste vrouwelijke wethouder sinds Janny Alons.
Daarmee heeft het CDA binnen anderhalve week een opvolger weten te vinden voor de opgestapte Roelof Plieger. Binnen de partij was al snel duidelijk dat Brongers naar voren zou worden geschoven en de huidige staffunctionaris van het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal gaf aan zelf ook oren te hebben naar de functie. “Ik heb er heel veel zin in, ben er blij mee”, aldus Brongers. “Ik heb er wel serieus over nagedacht, maar heb besloten om het te doen. Ik wil me namelijk graag inzetten voor de belangen van de gemeente Stadskanaal.”
Ook binnen de partij was geen twijfel over de kandidatuur van Brongers, zo laat CDA-raadslid Gert-Jan Boels weten. “Goziena was er zelf enthousiast over en wilde graag”, legt Boels uit. “We hebben een hectische tijd achter de rug waarbij Roelof opstapte, dat is ons ook niet in de koude kleren gaan zitten. Gelukkig is Goziena bereid gevonden deze taak op zich te nemen. Daar zijn we blij mee als fractie.” Brongers hoopt in elk geval haar stempel te kunnen drukken op het vak wethouder in de gemeente Stadskanaal. “In de eerste plaats wil ik het op mijn eigen manier gaan invullen”, vertelt ze. “Ik kan niet helemaal precies inschatten, maar als fractievoorzitter heb ik de afgelopen tijd een goed beeld gekregen bij de functie van wethouder en ik zie mezelf dat doen. Dat is voor mij de juiste motivatie om voor de gemeente en haar inwoners aan de slag te gaan. Tenminste, als de raad mijn benoeming op 18 mei goedkeurt”, lacht ze.
Afwachten
Brongers wordt de eerste vrouwelijke wethouder sinds Janny Alons, die de gemeente Stadskanaal in het vorige decennium meerdere jaren diende als bestuurder. Haar voorganger Roelof Plieger had de onderwerpen Financiën, Verkeer en Vervoer en Ruimte en Wonen in zijn portefeuille. Het is nog even afwachten of Brongers dezelfde portefeuille krijgt. “We moeten de portefeuilles nog bespreken”, geeft ze aan. Er wordt namelijk gekeken of de verschillende wethouders qua zwaarte van de portefeuilles hun taken goed verdeeld hebben en daarbij wordt ook de te verkrijgen portefeuille van Brongers onder de loep genomen. “Ik zou daar op dit moment niet over willen speculeren, maar het is belangrijk dat ook daarin goede keuzes worden gemaakt.” Met het doorschuiven van Brongers komt de functie van fractievoorzitter van  CDA Stadskanaal beschikbaar. Het is opvallend dat Gert-Jan Boels naar voren is geschoven als woordvoerder, maar volgens hem is het bepaald geen uitgemaakte zaak dat Boels zelf de nieuwe fractievoorzitter wordt. “Ik wil niemand uitsluiten”, laat Boels weten.
“Ook de overige fractieleden komen daarvoor in aanmerking. Of ik het zelf wil? Dat weet ik niet, het moet tijdstechnisch ook kunnen en wanneer het concreet wordt zal ik het thuis ook moeten overleggen. Daarover kan ik nu geen uitsluitsel geven. Een definitief besluit volgt binnenkort.” Ook de daarmee opengevallen raadszetel zal moeten worden ingevuld. De eerstvolgende CDA’er op de kieslijst is José Schrör, gevolgd door Henk Wakker.