Music Monster in beeld voor European Design Award

STADSKANAAL - Natalie Straatman Project Muziekschool Zuid-Groningen en 212 Fahrenheit krijgt waardering

STADSKANAAL – Het is letterlijk een monster met z’n 200 kilogram. Het MusicMonster, een initiatief van Muziekschool Zuid-Groningen en 212 Fahrenheit is een reusachtig apparaat waar iedereen muzikant op kan zijn. De organisatie van de European Design Award zag de inzending passeren en besloot daarop het project te nomineren voor de prijs. De betrokkenen zijn blij, trots, en stiekem ook wel een beetje verrast.
Want toen Natalie Straatman-Jeuring van de Muziekschool Zuid-Groningen de organisatie 212 Fahrenheit de opdracht gaf om iets te bedenken om muziekeducatie onder de aandacht te brengen kon niemand bevroeden dat dit project eruit zou ontstaan. “We zijn in 2014 begonnen met dit project, maar we hebben de vraag voor het bedenken van een idee al in 2012 bij 212 Fahrenheit neergelegd”, weet directeur Natalie Straatman-Jeuring van de Muziekschool Zuid-Groningen zich te herinneren.
“Feit is dat de muziekschool bij sommigen een stoffig imago heeft en we wilden een nieuwe, frisse insteek hebben voor muziekeducatie. De muzieklessen moesten voor een breder publiek weer interessant worden.”
Daarop gingen de betrokkenen bij 212 Fahrenheit aan de slag en ze ontwikkelden een bijzonder concept: het MusicMonster. Daarvoor moesten ze wel flink aan de bak, want het uiteindelijke idee kostte nogal wat tijd om gerealiseerd te worden. ?Het is een heel energiek apparaat geworden?, vindt Straatman-Jeuring. ?Kinderen vragen: ?Hé, wat is dat? Mag ik daar aan zitten?? Nou, graag zelfs, het is juist de bedoeling dat ze aan het apparaat gaan zitten. De machine is een soort introductie voor de muzieklessen, het is natuurlijk niet de bedoeling dat het muzieklessen gaat vervangen. Maar het MusicMonster is juist bedoeld om bij kinderen en misschien ook wel volwassenen de aandacht te trekken voor muziek en het bespelen van een instrument.? Wat het MusicMonster nu zo uniek maakt? Nou, de bouwers van het apparaat van 200 kilo hebben ervoor gezorgd dat er verschillende muziekinstrumenten in zijn verwerkt. Het bijzondere is, het is niet mogelijk om het monster in je eentje te bespelen. Dat is volgens de directrice van Muziekschool Zuid-Groningen ook niet de bedoeling, want een orkest wordt ook niet door één persoon vertegenwoordigd. “Bij muziek wordt juist gedacht dat je noten moet kunnen lezen. Nou, dat hoeft bij het MusicMonster niet. Werkelijk iedereen kan dit apparaat bespelen.” Dat heeft al tot mooie taferelen geleid, want op verschillende basisscholen hebben leerlingen die niet muzikaal zijn aangelegd kennis gemaakt met het instrument. “Dit apparaat is met de Kidsweek naar een cultureel festival geweest, de muziekschool kent een veel bredere verspreiding. Dat is ook een van de mooie effecten die het MusicMonster teweeg brengt. Geweldig toch?”
Soort Oscar
Dat het op verschillende fronten de Muziekschool Zuid-Groningen positief op de kaart heeft gezet blijkt wel. De organisatie van de European Design Award heeft het apparaat ‘in the picture’. De betrokkenen wisten niet allemaal waar de prijs nu eigenlijk voor stond. “Ik moet je eerlijk zeggen dat ook ik zelf even moest Googlen. Eigenlijk kun je het vergelijken met een soort Oscar op dit vlak. We zijn genomineerd in de categorie Exibition Design. Binnen de design-wereld is dit zeker een prestigieuze prijs. We zijn enorm blij met de nominatie.”
De zeven betrokkenen bij het MusicMonster zijn dan ook blij en trots. Paul Mulder, Albert Buring, Natalie Straatman-Jeuring, Gijs van Veldhuizen, Martin Steeghs en Herman Kopinga hebben heel wat bloed, zweet en tranen in de machine gestopt. Dat is nu beloond in de vorm van een nominatie voor een prestigieuze prijs. Binnenkort horen de betrokkenen of ze de award hebben gewonnen. Op 23 mei reizen Mulder, Buring en Straatman-Jeuring af naar Istanbul, waar ze te horen krijgen of ze naast de nominatie de prijs ook daadwerkelijk in ontvangst mogen nemen.