Hans Alders moet de problemen omtrent gaswinning oplossen

Voormalig Commissaris van de Koningin wordt Nationaal Coördinator

SLOCHTEREN – Het nieuwtje was er al vanaf, de poespas eromheen nog niet. Hans Alders werd afgelopen vrijdag in een openbaar bestuurlijk overleg voorgedragen als de nieuwe Nationaal Coördinator, die leiding moet gaan geven aan een nieuwe Rijksdienst die de problemen rondom de gaswinning gaat aanpakken. Bij die nieuwe Rijksdienst werken pakweg 100 werknemers, voor het grote merendeel vanuit de stad Groningen. De benoeming is voor vijf jaar.

Minister Henk Kamp gaf tijdens het bestuurlijk overleg te kennen blij zijn met de beslissing van Alders om Nationaal Coördinator te willen worden. Deze coördinator moet de publieke regie gaan uitvoeren om de problemen rondom de gaswinning gaat aanpakken. Alders wordt daarbij het hoofd van een nieuwe Rijksdienst, de Omgevingsdienst Groningen. Deze rijksdienst zal bestaan uit ambtenaren van gemeente, provincie Groningen en het Rijk en zal ongeveer honderd medewerkers behelzen. Een groot deel van deze medewerkers werkt vanuit de stad Groningen, een klein gedeelte vanuit Den Haag. “Er liggen hier zeer grootschalige en langdurige opgaven”, motiveerde Kamp het besluit. “Deze dingen dienen grootschalig aangepakt te worden. De Nationaal Coördinator zou iemand moeten zijn die Groningen goed kent, maar ook Den Haag goed kent. Er is een shortlist met namen opgesteld en de beste die we zouden vragen is Hans Alders. Hans, je bent niet bang voor een klus. Het is een lastige klus, maar je kunt goed werk doen in dit gebied”, sprak Kamp tot de nieuwbakken Nationaal Coördinator. Alders gaat vanaf 1 juni aan de slag. Tot die tijd zal Hans van der Vlist de kwartiermaker zijn voor de nieuwe Rijksdienst. “Hans Alders krijgt een positie die rechtstreeks toegang hoeft tot de betrokken ministeries”, aldus Kamp, die vervolgens aangaf dat Alders via de minister voorstellen kan doen aan de ministerraad. De Nationaal Coördinator en de nieuwe Omgevingsdienst Groningen moet de problemen omtrent de gaswinning gaan aanpakken, nadat de private aanpak van de NAM en Centrum Veilig Wonen nog niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. De nieuwe Rijksdienst zal juist vanuit de overheid kijken naar de problemen en zoeken naar oplossingen. De gemeenten die onder het aardbevingsgebied vallen zijn blij met de komst van de Nationaal Coördinator. Onder die gemeenten vallen de Oost-Groninger gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Menterwolde, ook de burgemeesters Peter de Jonge en nieuwbakken waarnemer Rein Munniksma schoven aan bij het bestuurlijk overleg. Alders zelf was verguld met het vertrouwen wat in hem wordt gesteld. “Er moet ongekend veel gebeuren en daarbij is het belangrijk dat er een overheid is die samenwerkt”, liet de hoofdpersoon zelf weten. “De private partijen zullen daarbij moeten accepteren dat burgers er absoluut hun buik van vol hebben. We zullen meer moeten doen dan alleen antwoord geven op die ene situatie.”

image

Nieuwe koers provincie

Gedeputeerde Eelco Eikenaar zette in zijn betoog de nieuwe koers van de provincie Groningen uiteen. Op zijn tweede werkdag liet de nieuwbakken SP-provinciebestuurder zich van zijn kritische kant zien. “Het is mooi dat hierin de NAM niet bepaalt, maar wel betaalt”, vond Eikenaar. “Minister Kamp zegt hiermee het vertrouwen terug te willen winnen, maar dat kan volgens ons maar op één manier en dat is door aan de gaskraan te draaien. Het nieuwe provinciebestuur heeft een getal genoemd. We willen de gaswinning nog dit jaar terugbrengen naar 27 miljard kuub en daarna zo snel mogelijk naar 12 miljard kuub. Ik hoop dat de minister aan mijn pleidooi gehoor wil geven. Ik reken hem daarbij af op zijn daden.”

Alders kan aan de slag, want hij dient dit jaar nog te komen met een vijfjarenplan voor de aanpak van de problemen omtrent de gaswinning. Het doel is om de dialoog op gang te brengen, waarbij de bewoners van het gebied een prominente rol krijgen via lokale adviesgroepen. Alders hoopt vooral de onduidelijkheid weg te nemen en een heldere en toegankelijke procedure op te starten.s