Stadskanaal krijgt tweeënhalf miljoen voor zachte landing – week 19 – 2015

STADSKANAAL - Johan Hamster Naast vangnetregeling tijdelijke toeslag

STADSKANAAL – De zachte landing voor de groep cliënten die voorheen viel onder huishoudelijke hulp 1 wordt daadwerkelijk gerealiseerd. Dat zegt wethouder Johan Hamster (ChristenUnie) van de gemeente Stadskanaal. De gemeente Stadskanaal krijgt namelijk tweeënhalf miljoen euro van staatssecretaris Martin van Rijn om die zachte landing te realiseren. Hamster plaatst wél een kanttekening, het doel is dat de termijn tot 2017 wordt overbrugd.

Hamster reageert op TSN-directeur Zion Jonstra, die in dagblad Trouw wees op de veronderstelling dat inwoners niet zomaar in aanmerking zouden komen voor financiële tegemoetkoming, maar eerst hun huis zouden moeten opeten. Volgens de ChristenUnie-wethouder is dat namelijk niet het geval. Wél blijft het principe van de verandering in stand. “Het basisbesluit om een deel van de huishoudelijke hulp over te laten aan de reguliere markt is nog steeds het uitgangspunt”, vertelt hij. “Zij worden echter niet aan hun lot overgelaten, de raad heeft namelijk vastgesteld dat er een vangnetregeling komt voor de groep die het niet kan financieren. Naast deze vangnetregeling kunnen cliënten een toeslag aanvragen wanneer ze voor de huishoudelijke hulp vanaf 1 januari zijn aangewezen op de reguliere markt. Die toeslag is mede mogelijk gemaakt door het Herfstakkoord in de Tweede Kamer, waarbij staatssecretaris Martin van Rijn werd opgedragen om 140 miljoen extra vrij te maken voor de zachte landing van de maatregel. Van dat bedrag krijgt de gemeente Stadskanaal pakweg tweeënhalf miljoen om twee jaar te overbruggen. Concreet betekent dit dat de cliënten die in de nieuwe situatie hun hulp moeten inkopen in 2015 nog vijf euro per uur zelf betalen. Dit zou zonder de toeslag tussen de twintig en vijfentwintig euro per uur zijn.
“Het uitgangspunt voor deze maatregel is behoud van de werkgelegenheid”, stelt Hamster. “Als gemeente Stadskanaal hebben we contracten met drie grote partijen die hierbij gebaat zijn, maar ook de kleine zelfstandige hulpverleners verliezen we daarbij niet uit het oog.”
Sociale omgeving
De zachte landing van de toeslag zal tot uiterlijk 2017 worden gerekt. Daarna zijn de cliënten die hun huishoudelijke hulp moeten inkopen aangewezen op hun sociale omgeving of hun eigen portemonnee. Voor hen die de huishoudelijke hulp niet zelf kunnen inkopen wegens een gebrek aan geld is er de vangnetregeling die door de gemeenteraad van Stadskanaal is vastgesteld.  ?We proberen daarover tot die tijd zoveel mogelijk duidelijkheid te verschaffen.? Hamster stelt dat de cliënten die afhankelijk zijn van huishoudelijke hulp en deze in de nieuwe wet niet meer ontvangen ook een beroep kunnen doen op hun sociale omgeving. ?Ik vind het niet meer dan normaal dat er nu wordt gevraagd: ?wat kunt u zelf?’ Of wat de omgeving kan bijdragen om wassen, vouwen en boodschappen te doen. Dat is het principe van de wet waar ik achtersta. We proberen te voorkomen dat niemand tussen wal en schip valt. Ik hoop echter dat er over anderhalf jaar wordt geconcludeerd dat het achteraf allemaal meeviel.”