Piet’s Big City week 20 “15

RTL belt. Of ik vrijdag mee wil werken aan het veelbekeken programma Voetbal International. In verband met de bekerfinale tussen PEC Zwolle en FC Groningen. Er komt ook iemand uit Zwolle en we zitten op twee gereserveerde plekken aan de bar. Bardame Escha, die getrouwd is met zanger Danny Vera van de huisband, zorgt voor bier en water. Voor de live uitzending geef ik René van der Gijp een hand en praat kort met Jan Boskamp, Johan Derksen en Wilfred Genee. Er is bruinbrood met kaas, er is cola en ik ontmoet mijn bargenoot uit Zwolle. Het blijkt om volkszanger Henri van Velzen te gaan, wereldberoemd in Zwolle en omstreken. Jan Boskamp had ik meer dan tien jaar niet gezien, toch krijg ik een stevige knuffel en weet hij nog steeds mijn voornaam. Jan woont in de buurt van Brussel, is om 12 uur van huis vertrokken, heeft eerst opnames voor het programma Koning Voetbal en zit daarna nog live aan tafel bij VI. Om twee uur ’s nachts mag hij dan eindelijk gaan slapen. Wilfred heeft helemaal gelijk als hij zegt dat Boskamp een topgozer is. Wat een lieve man! Het blijft spannend zo’n live programma. Henri en ik krijgen redelijk de ruimte van presentator Genee. In het tweede blok gaat het vooral over de bekerfinale. De man uit Zwolle heeft hele verhalen wat er bij winst allemaal staat te gebeuren. Bij winst, riposteer ik, maar zover komt het niet beste Henri. Net zo min als een verlenging. FC Groningen heeft niet meer nodig dan twee keer drie kwartier. Met alle respect voor PEC, maar wij, de FC dus, heeft gewoon meer kwaliteit. Ik weet dat ik hier op afgerekend kan worden, maar dit is mijn gevoel. Gelukkig heb ik gelijk gekregen. Na afloop vraagt de redacteur of wij maandag wederom willen aanschuiven. Blijkbaar is onze inbreng goed ontvangen. Daarom rij ik op maandag na de bekertriomf weer naar Hilversum. De volkszanger is een sportief verliezer. Ik krijg een prachtige taart van hem. Gefeliciteerd FC Groningen is er op gespoten. Wel opeten hè, roept Henry. Ding kost wel 45 euro. Zorgvuldig zet ik de taart eerst op de achterbank van de auto, later in de koelkast. Een dag later lever ik het ding af in stadion Euroborg. Voor de uitzending praat ik even met Wim Kieft en feliciteer hem met weer een prijs voor zijn boek. Het houdt maar niet op. Aardige vent Kieft. Schrijver van de bestsellers Gijp en Kieft, Michel van Egmond, is ook aanwezig. De Telegraaf maakt een reportage over hem en met journalist Bert Dijkstra haal ik herinneringen op aan Milko Djurovski. Bert was net zo’n grote fan van de Macedoniër als ik. Ik ontvang de felicitaties over de winst van de FC met een grote glimlach en tijdens de uitzending is Derksen kritisch over Hans Nijland en Kieft over Ron Jans. Ik verdedig Hans en rij opgewekt terug naar Stad.