Aardbevingsproblematiek treffend in beeld gebracht door inwoners

Dorien Smit - regie-assistente bij theatervoorstelling WVLA Dorien Smit werkt mee aan unieke theatervoorstelling

SCHEEMDA – Sinds begin april toeren inwoners uit Middelstum, Stedum Delfzijl, Appingedam, Kantens, Winsum en Warffum door de provincie Groningen om een theatervoorstelling te spelen over de impact van aardbevingen. Onder aanvoering van regisseuse Toke van Oorsouw slagen de inwoners uit het bevingsgebied erin om een treffend verhaal neer te zetten, gebaseerd op die ervaringen met aardbevingen. Dorien Smit uit Scheemda is regie-assistente en speelt zelf ook een rol in de voorstelling. Ze is enthousiast over het project.
De voorstelling WVLA heeft namelijk een spelersgroep die zelf weten wat het is om in aardbevingsgebied te leven. Die ervaringen zijn in het stuk gestopt, waar regisseuse Toke van Oorsouw een indrukwekkende voorstelling van heeft gemaakt. Dorien Smit uit Scheemda is nu een half jaar bij het theaterproject betrokken. Ze is namelijk studente op de School voor de Kunsten en leert op diverse gebieden. De voorstelling WVLA bestaat uit acht spelers die als doel hebben persoonlijke verhalen uit het aardbevingsgebied te vertellen, en daarnaast mensen een hart onder de riem te steken. “De spelers komen uit het aardbevingsgebied en vertellen hun emotionele verhalen aan een groter publiek”, legt Dorien Smit uit. “De reacties van het publiek op eerdere voorstellingen zijn heel goed. Ze spelen niet echt een rol, het zijn echt persoonlijke verhalen. We willen iets vertellen door als onszelf daar te gaan staan. De mensen die komen kijken herkennen het zó erg, veel mensen zijn heel emotioneel na de voorstellingen. Ze ervaren het als zeer herkenbaar.” De zeventienjarige scholiere is onder de indruk geraakt van de verhalen uit het aardbevingsgebied. “Ik had nooit gedacht dat het zo heftig zou zijn, zo’n impact zou hebben. Voor alle partijen. Want in de voorstelling wordt ook het verhaal van Siebrand verteld, die met zijn beste vriend gaat zeilen op het Sneekermeer. Midden op het meer gaat hij  ‘out’. Aan het einde van het verhaal blijkt dat zijn werkdruk te hoog is, door de stapels dossiers. Het blijkt dat hij taxateur voor de NAM is in het bevingsgebied. Dat verhaal vind ik een van de verhalen die me heeft geraakt. Vooral ook omdat het zo heftig is voor die andere partij.”
Het hele proces
Smit is via haar opleiding bij het project betrokken geraakt. “Ik doe de opleiding artiest op School voor de Kunsten op het Noorderpoort en wil mijn horizon verbreden.  Ik had de regie nog nooit gedaan en wilde graag weten hoe dat zou zijn. Als regie-assistent leer ik erg veel. Je bent betrokken bij het hele proces, van grondstof tot eindresultaat. Aan het begin kregen we zóveel verhalen, we hebben daarop een selectie gemaakt van wat we konden gebruiken. De voorstelling bestaat nu uit losse scenes die weer verbonden zijn met elkaar. De werkwijze van Toke als regisseuse is ook anders. Normaal heb je een script. Nu hebben Toke en de groep zelf alles uitgedacht en dat bindt ons als groep heel erg.” Naast regie-assistente staat Smit ook zelf op het toneel. “Ik speel inderdaad mee, heb een kleine monoloog en zing mee op de achtergrond.”
Na de intensieve periode in april, waar de groep de voorstellingen op verschillende plaatsen ten tonele bracht, komt er aan die periode een einde. Smit vindt het jammer, maar gezien de intensiteit is het volgens haar ook goed om de voorstelling af te sluiten. “Het is erg jammer, vooral omdat je er zo lang mee bezig bent geweest. Na afloop hebben we in totaal elf keer gespeeld, daar zaten ook een aantal gesloten voorstellingen tussen. Het was echt een heel leuk avontuur, ik ben blij dat ik de kennis heb opgedaan.”
De theatervoorstelling WVLA over ervaringen uit het aardbevingsgebied is nog drie keer te zien. Op vrijdag 15 mei spelen de acteurs in de Lopster Kroon in Loppersum, een dag later is het Groninger Forum in Groningen het decor en op zondag 17 mei speelt de groep in De Boerderij op Landgoed Freylemaborg in Slochteren. De voorstellingen beginnen alle avonden om 20.00 uur.