Carrière Lars Koehoorn raakt in stroomversnelling

Singer/songwriter Lars Koehoorn uit Winschoten WINSCHOTEN – Nog maar zeventien jaar, en nu al te horen geweest op Radio 538, Radio 2 én te zien geweest op het festival Streetfest in Londen. Het overkomt Lars Koehoorn uit Winschoten, die zelf soms ook amper beseft wat er allemaal met hem gebeurt. Nuchter als hij is werkt de singer/songwriter rustig door aan het maken van nieuwe nunmmers. En de Winschoters hoeven niet treuren dat Koehoorn Oost-Groningen verlaat al voordat hij beroemd is, want op zaterdag 16 mei staat Koehoorn met enkele collega’s in de Tramwerkplaats.
Met zijn single ‘Home’ bereikte Lars Koehoorn al de landelijke ether, want bij Radio 538 en Radio 2 maakten ze zelfs uitzendtijd vrij voor de talenvolle artiest uit Winschoten. Een mooi gegeven voor de tiener, die daarna speciaal voor Bevrijdingsdag het nummer Freedom maakte. Koehoorn omschrijft dat nummer als een lied wat beschrijft hoe vrijheid te koesteren valt en dat vrijheid iets is om trots op te zijn. En toeval of niet, op Bevrijdingsdag speelde Koehoorn niet in het Groninger Stadspark of in hartje Zwolle, maar het Streetfest in de wereldstad Londen was zijn toneel.
Een optreden dat eigenlijk toevalligerwijs tot stand kwam. “Twee maanden geleden had ik een internationale uitwisseling met school. De moeder van mijn uitwisselingspartner bekleedt een hoge functie bij Adidas. En toevallig is Adidas sponsor van Streetfest. Zij heeft de directie van het festival een aantal berichtjes gestuurd, want ze was enthousiast over mijn muziek. Het reisje naar Londen was vanwege die uitwisseling al gepland, die vraag van het festival kwam later, maar geweldig om mee te maken. Zodoende kon ik het optreden op Streetfest combineren met een bezoek aan vrienden daar.” Koehoorn wist zelf ook niet wat hij er kon aantreffen. Wat bleek nou, het Streetfest in hartje Londen blijkt een redelijk groot festival te zijn, waarbij er pakweg tienduizend bezoekers het gebeuren bezochten. De tiener uit Winschoten is verguld met die belangstelling. “Het is heel groots met allemaal  optredens”, vertelt hij. “Het was een hal met allemaal zalen. Mijn muziek werd gelukkig goed ontvangen, van verschillende kanten kreeg ik complimenten en het werd ook opgemerkt door de pers. Erg leuk om te horen en om het zo mee te maken.”
Plugger
Na het bezoek aan Groot Brittannië en Londen wacht het ‘normale’ leven weer voor de VWO-5 scholier. Voorlopig hoopt hij nog meer voet aan de grond te krijgen als beginnend artiest. “De single Freedom is in het teken van Bevrijdingsdag opgenomen en komt binnenkort ‘in de plug’. Er is één plugger die erg enthousiast is over de liedjes en hij zegt dat ik zo moet doorgaan. Op deze manier raken de liedjes steeds bekender en wanneer ik zo doorga word ik steeds meer één van de gevestigde namen, zegt hij. Op die manier is de kans ook groter dat mijn liedjes door grote radiostations worden gekozen om te draaien.” Kortom, Koehoorn is er erg druk mee. Ondertussen moet er ook nog huiswerk worden gemaakt, maar de goedlachse singer/songwriter heeft daar alle vertrouwen in. “Dat komt wel goed”, vermoedt hij. Maar hoe druk is de artiest met het maken van muziek? “Nou, toch wel minimaal tien uur per week met spelen. De ene week ben je er natuurlijk drukker mee dan de andere week, maar dat komt ook door de inspiratie die je op dat moment hebt. Ondertussen werk ik alweer aan het volgende nummer. Engelstalig.”
Voor de Winschoters die Koehoorn nog niet kennen en benieuwd zijn naar de muziek van de Sodommer, aanstaande zaterdag (16 mei, red) staat de blonde zanger met nog een aantal bekende namen in de Tramwerkplaats. Het minitheater is dan namelijk decor voor een singer/songwriteravond, waarbij ook  Kira Dekker haar repertoire ten gehore zal brengen.
Kaarten kosten in de voorverkoop tien euro en aan de kassa twaalvenhalve euro. “Vóór de pauze zijn er vier hoofdacts. Na de pauze zullen we een soort gelegenheidsband worden die meer uptemponummers gaat spelen. Covers van Tina Turner, Piano Man van Billy Joel, juist om de sfeer er echt in te brengen. Dat wordt erg leuk, dus allemaal komen!”