ChristenUnie wil snel afspraken met Duitsland over erkennen diploma’s

GRONINGEN - Stieneke van der Graaf GRONINGEN – De ChristenUnie in de provincie Groningen wil werken over de grens beter mogelijk maken. Daarom moeten er snel afspraken gemaakt worden met de Duitse deelstaat Nedersaksen over de erkenning van diploma’s.

Gisteren besloten de onderwijsministers van de Nederland, BelgiĆ« en Luxemburg dat diploma’s in het hoger onderwijs voortaan automatisch geldig zijn in de hele Benelux. Daarmee is een belangrijke belemmering om te werken over de grens in BelgiĆ« en Luxemburg weggenomen. Onderwijsminister Bussemaker heeft hierover binnenkort ook gesprekken met de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

De Groningse ChristenUnie wil dat er ook zo snel mogelijk afspraken gemaakt worden met de Duitse deelstaat Nedersaksen, die grenst aan Groningen en Drenthe. De partij wil dat zowel diploma’s van het hoger onderwijs als van het middelbaar beroepsonderwijs geldig worden over de grens. In schriftelijke vragen aan het Groninger provinciebestuur vraagt de ChristenUnie daar bij minister Bussemaker op aan te dringen.

‘Er liggen grote kansen voor werkgelegenheid over de grens die nog veel beter benut kunnen worden. Met het erkennen van diploma’s wordt een grote belemmering weggehaald,’ aldus ChristenUnie-fractievoorzitter Stieneke van der Graaf. Begin 2015 presenteerden de Groningse en Drentse ChristenUnie een economische groeiagenda voor de grensregio. Naast de erkenning van diploma’s pleit de ChristenUnie daarin ook voor betere verbindingen naar Duitsland en het stimuleren van de Duitse taal in het onderwijs.