Cruyff Court, Hoogezand

Datum: woensdag 13 mei 2015

Tijd: 13.00 uur

Hoogezandster kids aan het sporten gezet

De Vredekerk en het Cruyff Court in Hoogezand zijn deze dag de plek waar je als sportminnend kind moet zijn. De Olympiade Hoogezand-Sappemeer wordt voor de derde keer gehouden en is bedoeld om kinderen kennis te laten maken met verschillende sportverenigingen of sporten in de gemeente Hoogezand. Dit sportstimuleringsproject is organiseerd door Stichting Fier4Grunn, in samenwerking met Sportteam Hoogezand Sappemeer en de lokale sportverenigingen.

Dat de gemeente het project serieus neemt blijkt wel uit de aanwezigheid van wethouder Peter Verschuren,die de middag opent voor de kinderen. “Deze sport-Olympiade is hartstikke leuk”, vertelt hij de kinderen. “Want wat is er nou leuker dan sporten? Dat kunnen jullie vanmiddag doen en jullie hebben er ook nog geweldig weer bij. Voetbal, skaten, basketbal, en nog veel meer sporten kunnen jullie ontdekken.”

Verschuren is van plan zijn woordje kort te houden, want in zijn ogen moeten de kinderen alle tijd en ruimte krijgen om vanmiddag de verschilende sporten te ontdekken. Met pakweg veertig tot vijftig kinderen is de opkomst goed te noemen. Mascotte Groby was eventjes ‘hot’ in de media, want Groby was niet bij de huldiging van FC Groningen, terwijl hij normaliter overal aanwezig is. Deze dag is de kindervriend er gelukkig wel, want zonder Groby kan het feest natuurlijk niet doorgaan. Dit alles wordt goedkeurend gadegeslagen door ouders, belangstellenden en inwoners van de buurt.

De Olympiade wordt zoals gezegd voor de derde keer georganiseerd. “Het doel erachter is om de jeugd in contact te brengen met de sportverenigingen”, legt Michiel Smit van Fier4Grunn uit. “Deze doelgroep is lastig aan het sporten te krijgen in deze wijk. We hebben besloten het om te draaien, door de sportverenigingen naar de wijken te laten komen. Op deze manier kunnen kinderen kennismaken met verschillende sporten en sportverenigingen in Hoogezand.”

De verenigingen zelf zien dit ook als kans, want verschillende verenigingen zijn vertegenwoordigd. Op het Cruyff Court is een delegatie van HS’88 aanwezig, verder zijn trampolinevereniging TSV van de partij, terwijl een afvaardiging van de KNSB het skaten promoot. Vechtsport De Badde is present, evenals SENS, de vereniging voor groepsfitness. Het tennis wordt gedemonstreerd door een ALO-student en aan vrijwilligers geen gebrek. “Er zijn hier zo’n tien tot vijftien vrijwilligers uit de wijk zelf en daar zijn we erg trots op”, vervolgt Smit enthousiast. “Ze willen zich graag inzetten voor dit project, geweldig toch?”

Dat is het zeker, want Hoogezand-Sappemeer is onderhand haast een voorbeeldgemeente wat sport en maatschappij betreft. Met de financiële ondersteuning van woningcorporatie Lefier en de ondersteuning van de stichting FC Groningen in de maatschappij gaat het dan ook goed met Fier4Grunn. De vraag is echter voor hoe lang, want het contract loopt aan het einde van dit jaar af. Smit hoopt dat het project verder gaat, gezien het succes wat Fier4Grunn heeft moet dat ook mogelijk zijn. Maar eerst het sporten vandaag. De kinderen laveren tussen de Vredekerk en het Cruyff Court. “Voorheen hadden we vier of vijf locaties, maar dat was heel lastig te regelen. Nu heb je alleen de loop tussen de Vredekerk en het veldje hier”, wijst Smit.

Met andere woorden, de organisatie is ook dit keer meer dan prima geregeld. Waarvan akte!

HOOGEZAND- Olympiade2

HOOGEZAND- Olympiade

HOOGEZAND- Olympiade3