Gert-Jan Boels nieuwe fractievoorzitter CDA Stadskanaal

STADSKANAAL – Op het moment dat CDA-politica Goziena Brongers is benoemd tot de nieuwe wethouder in de gemeente Stadskanaal, neemt Gert-Jan Boels het stokje over als fractievooSTADSKANAAL - Gert-Jan Boelsrzitter van de lokale CDA-afdeling. De 33-jarige inwoner van Onstwedde is blij met de geboden kans, al vindt hij de aanleiding voor zijn benoeming minder leuk. Boels heeft zin in de klus.

Dat Boels het stokje zou overnemen hing enigszins in de lucht. Het raadslid trad na het aftreden van wethouder Roelof Plieger en de voordracht van Goziena Brongers als nieuwe wethouder al naar voren als fractiewoordvoerder en ook het contact met andere partijen nam hij voor zijn rekening. Na enig beraad heeft Boels besloten ervoor te gaan als fractievoorzitter. “Ik heb er zin in”, vertelt hij. “Aan de andere kant moeten we ook niet groter maken dan het is. We doen de dingen samen, ik zal de fractievergadering leiden en meer naar buiten treden. De rest van de fractie zal ook haar werk blijven doen en hard werken om het beste voor Stadskanaal te realiseren. Het is een beetje dubbel. Het is een mooie kans, maar die kans komt ergens vandaan. Dat besef ik me terdege.”

Dat het geen gemakkelijke opgave wordt beseft Boels zich maar al te goed. De drie decentralisaties vergen volgens de lokale politicus veel van de gemeenteraad van Stadskanaal om alles in goede banen te leiden. “Er komen veel dingen op ons af. Den Haag draagt ons zaken op, ga er maar aan staan. Het legt een grote verantwoording neer bij veel mensen in de gemeente. Wat betreft de zorg moeten we voorkomen dat er mensen in de verdrukking komen. Daar willen we ons de komende tijd hard voor maken.”

Ook zal Boels als beoogd fractievoorzitter de ‘historische draai’ uitleggen in de raad en aan zijn achterban. De CDA-fractie overweegt namelijk in te stemmen met optie twee betreft de winkeltijdenwet, dat in de praktijk inhoudt dat het CDA de deur openzet voor beperkte zondagsopenstelling. Boels erkent dat, maar geeft ook aan dat het binnen het CDA in Stadskanaal nog niet echt leeft. “Goziena heeft in de raad inderdaad uitgesproken te neigen naar optie twee”, blikt hij terug. “Er heeft echter niemand gebeld om zijn onvrede hierover uit te spreken. Kijk, je kunt wel krampachtig blijven vasthouden, maar de economie moet ook blijven draaien. Aan de andere kant willen we ook voldoende rekening houden met de zondagsrust, dat is voor ons minstens zo belangrijk.”