Aanvoerder Aron Strengholt voelt zich thuis bij Be Quick

groningen aron strengholt GRONINGEN – De jeugdopleiding. Nergens anders is dit orgaan zó belangrijk voor een voetbalvereniging dan bij Be Quick. De Good Old plukt jaarlijks de vruchten van de talentenfabriek op de Esserberg. Gek genoeg is de aanvoerder geen jeugdproduct, maar een talent dat vanuit Oost-Groningen de overstap maakte. Aron Strengholt draagt alweer twee jaar de band en is de ideale speler voor een trainer. Iemand die nooit zeurt, altijd hard werkt en zelden opvalt in negatieve zin.

Want ondanks het feit dat Strengholt vele teamgenoten voor het geld of de sportieve uitdaging zag kiezen, bleef hij Be Quick trouw. Het afgelopen jaar was alweer het vijfde jaar op de Esserberg voor Strengholt, die zich thuisvoelt bij de club. Toch is de captain ook in staat om met een realistische blik naar de vereniging te kijken. Niet alles is hosanna. Want alhoewel de jeugdopleiding rendeert zit er ook een kanttekening aan het verhaal. Want van het beschikbare kapitaal gaat er veel naar de organisatie van de jeugdopleiding, terwijl de eerste selectie qua budget niet kan opboksen tegen andere hoofdklassers. In dat licht bezien is het nog altijd razendknap dat Be Quick in de Hoofdklasse speelt. Na de degradatie uit de Topklasse moest de Good Old dan ook opnieuw beginnen met een piepjonge selectie. “Het was een redelijk moeizaam jaar”, erkent Strengholt. “We hebben heel veel nieuwe jongens moeten inpassen. Sommigen stonden zelfs direct in de basis en dan kun je niet verwachten dat ze er staan. Het team was in de Topklasse al jong, dat is dit jaar alleen maar verjongd. We hebben met Mischa Visser een trainer die veel geduld heeft. Alleen, hij hinkt ook op twee gedachten: resultaat of opleiden. Ik denk dat bij het eerste de hoofdmoot resultaat moet zijn.”

Het maximale resultaat wat Be Quick dit jaar dan ook heeft weten te bereiken is handhaving in de Hoofdklasse. Want na het vertrek van sterkhouders als Jesse Renken, Rob van der Leij, Sander van Dijken, Brian Inge en Adams Sarkodie kon de jonge trainer Mischa Visser weer opnieuw beginnen. Het is jong, bij vlagen heel jong bij de witzwarte combinatie. Doelman Hindrik Snijders is 28 jaar, vleugelspits Jorco van Hezel 26, de rest is jonger. Dat is terug te zien in de prestaties, al gloort er ook weer iets moois aan de horizon. De talenten Daan Driever en Fabian Stevens zorgen met respectievelijk elf en tien treffers voor het merendeel van de doelpuntenproductie, terwijl Ferry Stollenga een uitstekende linksback is. Tussen deze talenten probeert Strengholt als aanvoerder de boel bij elkaar te houden. Al voor het tweede seizoen op rij, en dat terwijl de captain zelf slechts 22 jaar oud is. “Dit jaar is het qua niveau en entourage wat minder, dat maakt vorig jaar ook zo mooi. De Topklasse was echt geweldig. Vaak werden we van de mat getikt, maar het was echt genieten. Voor vijftienhonderd toeschouwers tegen WKE, de ontvangst bij HBS in Den Haag, prachtig! Nu moeten we uit naar Quick’20. Een lastige ploeg, maar als we daar arriveren staat er amper publiek om ons te verwelkomen. En tijdens de wedstrijd staan er honderd toeschouwers. Dat kan bij ons ook beter, daar ben ik eerlijk in. Maar met name de zaterdagavondwedstrijden op de Esserberg zijn wat dat betreft prima. Dan weet het publiek ons ook prima te vinden.” Strengholt voelt zich thuis bij Be Quick, een club die hij bestempelt als ‘warme vereniging’. “Het is mijn vijfde jaar en ondertussen doe ik buiten het veld ook vrijwilligerswerk. Dat doe je alleen als je het leuk vind. Ik ken iedereen binnen de club, ik hoef wat dat betreft niet zo nodig weg. Be Quick staat een beetje bekend als de club van ‘koude kak’, maar het is echt een fijne vereniging met leuke mensen.”

Tropenjaar

Één ding scheelt, als voetballiefhebber is Strengholt in rustiger vaarwater terecht gekomen. Want het jaar in de Topklasse was een tropenjaar voor de voetballer, die zich ondertussen ook al heeft ontwikkeld als trainer. “Vorig jaar stond ik zeven dagen per week op het veld. Naast voetballen bij Be Quick was ik trainer van de vrouwenselectie van The Knickerbockers, dat ook in de Topklasse speelde. Hoe leuk het ook was, dat doe ik nooit weer. Dat vraagt namelijk veel van je, want daarnaast studeerde ik ook nog. En wat ook niet meewerkte was het seizoensverloop. Op zaterdag kregen we met de dames van ‘TKB’ bijvoorbeeld met 5-0 klop, een dag later gingen we er met Be Quick opnieuw met 5-0 vanaf. Nou, vorig jaar had ik vaak van zulke weekenden kan ik je vertellen…” Ondanks het drukke schema heeft Strengholt verder geen kwaad woord over The Knickerbockers. “Een geweldige club, een vereniging die veel beter in elkaar steekt dan menigeen denkt. Hoe vroeg we op zaterdag ook moesten vertrekken met de vrouwen voor wéér een verre uitwedstrijd, er was iemand van het bestuur aanwezig. Ik hoefde nooit iemand te bellen om te vragen het clubhuis open te doen, dat gebeurde namelijk gewoon. Als ik het voetballen op een lager pitje zet en trainer word, is The Knickerbockers een prachtige club om te trainen. De leden hebben er veel voor over, de bestuursleden zetten gewoon hun studie een jaar stil om de club te runnen. Prachtig toch?”

Maar voor het zover is wil de pas 22-jarige Strengholt vlammen met Be Quick, de club die hij ook volgend seizoen trouw blijft. Toch moet Mischa Visser wéér met een vernieuwde selectie aan de slag. Doelman Hindrik Snijders verkast naar ACV en Jorco van Hezel verruilt de Esserberg voor Harkemase Boys. Daartegenover staat de komst van routinier René Westerveen van Asser Boys (jarenlang ACV, red.), doelman Bart Woering van Erica, verdediger Robert Talens van ACV en Romano Djababoe van Achilles 1894, terwijl het talent Youri Schuur overkomt van FC Groningen. Middenvelder Strengholt hoopt een stap voorwaarts te kunnen zetten met Be Quick. “En zelf wil ik stabieler worden. Vaak speel ik een zesje, val ik niet echt op. Maar dat moet een zeven worden. Ik moet dwingender worden in mijn spel, dominant aanwezig zijn. Voetballend gezien moet ik het team meer gaan dragen”, is Strengholt zelfkritisch.