OBS De Vlonder zet alles op alles voor hoofdprijs Stichting Voor Elkaar

“Die pannakooi gaat er hoe dan ook komen”

WEDDE – Vieze schoenen, bruingroene vlekken op de spijkerbroeken van kinderen. Als het aan lerares Gerda Bakker ligt is dat voor de kinderen van OBS De Vlonder binnenkort verleden tijd. Met vereende krachten proberen Bakker, haar collega’s en de leerlingen van de Wedder basisschool geld in te zamelen voor de realisatie van een pannakooi. De school is dan ook in de race voor een geldbedrag van stichting Voor Elkaar. Om de hoofdprijs te pakken heeft de school nog wel stemmen nodig.

Al langere tijd zetten de leraren en leerlingen van OBS De Vlonder in Wedde zich volop in om de komst van een pannakooi financieel mogelijk te maken. Sponsorlopen, acties, toezeggingen van bedrijven en particulieren zorgen ervoor dat de tussenstand al vijftienduizend euro is, maar dat is nog niet genoeg. Want om er daadwerkelijk voor te zorgen dat het pannaveldje er komt is er ruim 23.000 euro nodig, terwijl er ook veel geld nodig is voor de herbestrating van het schoolplein. Om in aanmerking te komen voor een groter geldbedrag schreef lerares Gerda Bakker de school in bij Stichting Voor Elkaar. Deze stichting is een initiatief van Univé en heeft als doelstelling om lokale goede doelen te steunen die een groot publiek aanspreken. Niet alleen de leerlingen zijn gebaat bij OBS De Vlonder, ook het dorp Wedde en de omliggende dorpen steunen het initiatief massaal. “We willen echt héél graag op die eerste plek eindigen”, lacht Gerda Bakker. “We willen hier heel graag een pannakooi op het schoolplein waar niet alleen de school gebruik van maakt, maar ook de kinderen uit het dorp. Daarom heb ik ons aangemeld bij Stichting Voor Elkaar. Uit duizenden doelen zitten wij bij de acht genomineerden voor 2015.”

Daar was een forse lobby voor nodig. Want naast de inzending van Bakker, die gepaard ging met een aantal foto’s, hebben kinderen brieven gestuurd waarom de realisatie van een pannakooi zo gewenst is. Die oproep is deels gehoord, gezien de nominatie voor de hoofdprijs. Ondertussen gaat de school door met het binnenhalen van stemmen, want wie de meeste stemmen heeft ontvangt de hoofdprijs, een cheque van 25.000 euro. “We zijn al een hele poos bezig met een pannakooi”, vervolgt Bakker. “De kinderen voetballen hier nu in de blubber, de gemeente heeft bomen geplant en de wortels steken uit, waardoor kinderen gemakkelijk kunnen struikelen. Iedere dag zijn we blij dat er geen ongelukken gebeuren. Een pannakooi is dus eigenlijk noodzakelijk.”

Saamhorigheid

Naast de komst van een pannakooi moet het schoolplein dus ook op de schop. Het lerarenteam is blij met de inzet van de hele school. “Als ik zie wat de leerlingen er allemaal voor over hebben, dat is echt magnifiek”, stelt Bakker. “Op de Oudeschanskerdag waren er ook een aantal leerlingen van groep zeven en acht bij. Zo gaat het eigenlijk bij elke activiteit of actie. De leerlingen trekken dan weer hun t-shirt van OBS De Vlonder aan. Geweldig, deze actie draagt echt bij aan het gevoel van samen zijn, samen iets bereiken. Iedereen gaat er compleet voor!”

Momenteel staat OBS De Vlonder vierde in de tussenstand, een plek die recht geeft op een geldbedrag van tienduizend euro. Maar de school wil natuurlijk meer. “De derde plekstaat voor vijftienduizend euro en daar hebben we nog een paar honderd stemmen voor nodig. Het liefst worden we natuurlijk eerste, maar de nummer één heeft wel behoorlijk meer stemmen. Maar de pannakooi komt!”, is Bakker vastberaden. “Ik heb me erin gebeten en hij komt gewoon. Volgend schooljaar kan ‘ie besteld worden, daar gaan we gewoon voor zorgen.”

Wát een drive en energie. Dat verdient een stem. Via www.stichtingvoorelkaar.nl kan een stem worden uitgebracht, door te klikken op ‘Stem mee!’. “En als mensen het te lang vinden duren, willen wij hun e-mailadres wel invoeren, dan hoeven zelf alleen nog maar de stem te bevestigen.” Met andere woorden, aan passie geen gebrek. “We roepen iedereen op om te gaan stemmen, want we willen er écht met elkaar voor gaan!”

 

Team en leerlingen De Vlonder in Wedde voor artikel over Stichting Voor Elkaar