Muntendammer Feestweek laat bezoekers als decennialang genieten

4 juni t/m 12 juni 2015

MUNTENDAM – Al sinds 1991 houdt de Culturele Raad van Muntendam zich bezig met de jaarlijkse feestweek van het dorp. Het evenement is al tientallen jaren van belang voor de leefbaarheid in het dorp, aangezien er vele oud-Muntendammers een kijkje komen nemen in het dorp waar ze vandaan komen. Vooral de jaarmarkt is volgens voorzitter Jurrie Smedeman een reünie, een weerzien van vele bekenden. Hij heeft dan ook zin in de week, die weer vol staat van de activiteiten.

Het ontstaan van de feestweek gebeurde dan ook tijdens een bijzonder moment. In 1991 bestond het dorp Muntendam 600 jaar en dat was voor de Culturele Raad van die tijd aanleiding om een feestweek uit de grond te stampen. “Maar de Culturele Raad bestaat al veel langer hoor”, weet voorzitter Jurrie Smedeman. “Toen Muntendam in 1991 600 jaar bestond is dat gevierd met een grootse feestweek, een week waarin we groot feest hebben gehad. Toen ben ik ook in de Culturele Raad gekomen.” Nu, vele jaren later, is de Feestweek Muntendam nog altijd een week voor het hele dorp.

Vooral de jaarmarkt kan op vele belangstellenden rekenen, weet Smedeman. “De jaarmarkt is echt een soort reünie”, vertelt hij. “Veel oud-Muntendammers komen die dag even langs om een kijkje te nemen en halen herinneringen op aan vroeger. Ook vele vriendschappen en contacten met kennissen worden dan opgehaald. De reünie-gedachte leeft daarbij echt.” De Culturele Raad is trots op de jaarmarkt. “Elk jaar staat de hele Kerkstraat vol met marktkramen. We hebben ieder jaar genoeg aanmeldingen, ook dit jaar weer. Vanaf het gemeentehuis tot aan de Tibbe, de hele straat staat weer vol. Daar zijn we erg trots op.”

Tijdens de jaarmarkt op zaterdag 6 juni is er volop ruimte voor veel gezelligheid, want er is zelfs een Shantyfestival met verschillende shantykoren. “Het shantykoor hier is ook in 1991 ontstaan. Elk jaar wordt er weer een shantyfestival gehouden, zoals nu ook.” Daarnaast verzorgt Omroep Menterwolde ter hoogte van de Tibbe een artiestenpodium voor veel gezelligheid en vertier. Met andere woorden, alleen al tijdens de jaarmarkt is er voldoende te beleven in hartje Muntendam. “Want bij de Baptistenkerk kunnen bezoekers leren hoe ze met de e-bike moeten omgaan. Er gebeuren soms ongelukken met de e-bike en bij de Baptistenkerk zijn er instructeurs die uitleggen hoe het moet. We zijn zonder meer blij met die activiteit, zoals we blij zijn met alle activiteiten.”

Vol programma

De Culturele Raad bestaat uit ruim tien bestuursleden, waaronder marktmeester Jantinus Boerema en secretaris Wiebo Grüben. “Onze bestuursleden zijn van verschillende pluimage”, vervolgt Smedeman. Deze verschillende bestuursleden zijn er gezamenlijk in geslaagd om een vol programma te presenteren, want vanaf maandag 8 juni tot en met woensdag 10 juni worden er iedere avond fietstochten georganiseerd. “Het zijn drie avondfietstochten van dik dertig kilometer, die bij goed weer goed worden bezocht. Wanneer het mooi weer is doen er dik honderd fietsers mee, ook daar zijn we zonder meer erg blij mee.”

Het is een week voor jong en oud, want op woensdag 10 juni is het tijd voor de basisschooljeugd in dorpshuis De Menterne. Een dag later begint om half acht ’s avonds de Seniorenavond met Max & Maxime. De Culturele Raad hoopt op een hoge opkomst. Om de entreeprijs hoeven de senioren het niet te laten, want de entree is gratis. “Alleen de koffie en eventuele drankjes dienen ze zelf te betalen”, legt Smedeman uit. Max & Maxime verzorgen de avond met muziek en zang in het Nederlands, Duits en liedjes uit het Oostenrijkse Tirol.

Op vrijdag 12 juni wordt de week afgesloten met de Wielerronde van Muntendam. In het verleden had Muntendam een wielercomité, maar deze is ter ziele gegaan. Wielervereniging Omega pakte de handschoen echter op en neemt de organisatie van de 36e Wielerronde van Muntendam voor haar rekening. Dit jaar niet voor elite en beloftenrenners, maar juist bedoeld voor de sportklasse en amateurs. “Eigenlijk is de Wielerronde geen onderdeel van de Culturele Raad, maar we nemen het uiteraard wel mee in ons programma”, laat Smedeman weten. “In het verleden organiseerde het Wielercomité dit, maar deze club ging helaas ter ziele. We zijn dan ook blij dat Wielervereniging Omega zich hiervoor wil inzetten.”

Kader:

Programma Culturele Raad Muntendam

4 juni t/m 12 juni 2015

Donderdag 4 juni t/m zondag 7 juni Kermis op het parkeerterrein achter de Menterne.

Zaterdag 6 juni 10.00 uur Jaarmarkt in de Kerkstraat met muziek, dans en zang.

Vlooienmarkt

Shantyfestival met:

  • Zanggroep Flexibel uit Delfzijl

  • Schaumburger Shanty-Chor uit Hagenburg-Duitsland

  • De Scheepsjoagers uit Muntendam

Maandag 8 t/m woensdag 10 juni Fietstochten Starten tussen 18.00 en 19.00 uur bij de Menterne. Inschrijfgeld bedraagt 1,50 euro

Woensdag 10 juni 14.00 uur Filmmiddag voor de basisschooljeugd in de Menterne

Donderdag 11 juni 19.30 uur Seniorenavond met Max & Maxime in de Menterne

Muziek en zang in het Nederlands, Duits en liedjes uit het Oostenrijkse Tirol.

Vrijdag 12 juni Wielerronde van Muntendam door W.V. Omega

16.00 uur Trimloop

18.30 uur Wielerwedstrijd Sportklasse/Masters

20.00 uur Wielerwedstrijd  Amateurs/Masters

 MUNTENDAM - Culturele Raad Feestweek