Uitgesproken vogels dalen neer in de Der Aa-Kerk

GRONINGEN – Het kunstwerk ‘Politics and attitudes’ met zestien zeer uitgesproken vogels is te zien in de Groninger Der Aa-kerk. Het is één van de acht kunstinstallaties in de vorige week geopende tentoonstelling ‘Earthquake Monument’. Deze tentoonstelling van kunstenaar Henk Stallinga is nog tot 23 augustus in de Der Aa-kerk te bezoeken.

Aakerk

‘Politics & Attitudes’ is een multimediale installatie waarin  zestien ogenschijnlijk vriendelijke elektronische vogeltjes verwikkeld zijn in een eindeloze discussie. De rode vogeltjes zijn opgesteld in een habitat van abstracte takken en bomen. Ze roepen beurtelings ‘Yes’ in verschillende toonhoogtes en intonaties. De stemmen zwellen aan tot een eensgezind koor. Tot het moment aanbreekt dat één van de vogels ‘No’ begint te roepen. Er volgen er meer, net zolang tot de ‘nee-zeggers’ de overhand krijgen en er een nieuwe overeenstemming wordt bereikt. Wandelend door de installatie volg je de verschuiving van de consensus of luister je naar een individuele stem die verloren raakt in een symfonisch debat.

Andere verwonderlijke werken die te zien zijn tijdens deze tentoonstelling, zijn Earthquake Monument, Chain Reaction, A Couch to Match the Painting, Mirror Mirror, Waiting in the Hallway  en Lounge Chairs. Stallinga laat met zijn sculpturen, geluids- en lichtinstallaties onze zintuigen op volle toeren draaien en stelt ons waarnemingsvermogen danig op de proef.

Studio Stallinga is in 1993 opgericht door Henk Stallinga (1962). Werken van de in Amsterdam gevestigde studio zijn opgenomen in de permanente collecties van het Museum of Modern Art in New York;  Louisiana, Museum voor Moderne Kunst bij Kopenhagen; Fonds National d’Art Contemporain in Parijs; het Stedelijk Museum in Amsterdam en verscheidene internationale privécollecties. In 2017 wordt in Japan een grote tentoonstelling aan het werk van Henk Stallinga gewijd. In de Der Aa-kerk zijn de werken die speciaal voor dit overzicht zijn gemaakt voor het eerst te zien, Groningen heeft daarmee de wereldprimeur!

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur, maandag gesloten Entree: € 4,-  p.p. Kortingsprijs: € 3,- p.p. met Stadjerspas (zie stadjerspas.nl voor meer informatie), kinderen t/m 16 jaar en donateurs van Stichting Oude Groninger Kerken