Aardbevingsbestendig maken gemeentehuis start met torentje

UITHUIZERMEEDEN – Het gemeentehuis van Eemsmond wordt aardbevingsbestendig gemaakt. Er wordt begonnen met het stutten van het oude gemeentehuis en het verwijderen van het erkertorentje op het oude gedeelte. De trottoirs langs het oude gemeentehuis aan de Hoofdstraat-West en het Kerkplein worden vanaf vandaag zolang afgezet.
Tijdens inspecties in het kader van aardbevingsbestendig bouwen, zijn in opdracht van de NAM diverse gebouwen onderzocht, waaronder ook het gemeentehuis van Eemsmond. Uit destructief onderzoek (onder andere het verwijderen van vloerdelen om een constructie goed te kunnen bekijken) bleek dat het erkertorentje op het oude gedeelte van het gemeentehuis instabiel is geworden door scheuren in de muur. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren en dus worden er voorzorgsmaatregelen genomen. Het bovenste gedeelte van de toren wordt verwijderd en de rest van de constructie wordt gestut. Zodra de overige delen van het gemeentehuis aardbevingsbestendig gemaakt worden, wordt het torentje weer opgebouwd met een lichtgewichtconstructie.
Burgemeester Van Beek laat vanaf haar vakantieadres weten: “Veiligheid voor onze inwoners en onze medewerkers staat voorop en dus hebben we samen met de NAM en Arup deze oplossing gevonden. Deze voorzorgsmaatregelen zijn het meest effectief om gevaarlijke situaties te voorkomen”.