Mike van der Hoorn is zo gek nog niet

GRONINGEN – Wanneer je social media volgt lijkt het alsof er bij het vertrek van Eric Botteghin bij FC Groningen de wereld vergaat. Er is zelfs een Facebook-pagina in het leven geroepen waarin de verdediger wordt opgeroepen te blijven. Met alle respect, we hebben het niet over Sergio Ramos, maar over Eric Botteghin. En Hans Nijland kennende zal de opvolger wel in de startblokken staan.

Want de FC heeft – eerlijk is eerlijk – tot dusver prima ingekocht. Toegegeven, de transfer van Abel Tamata lijkt op het eerste oog gezien wat opmerkelijk, maar de aankopen van vleugelspeler Bryan Linssen en middenvelder Jesper Drost zijn zeker FC Groningen-waardig. Sterker nog, Drost is een kanjer, een middenvelder die anno 2015 steeds gewilder is. Het voetbal van tegenwoordig is zó dynamisch, daar past een speler als Drost uitstekend in. Dat de typische nummer tien Tjaronn Chery vertrekt is dan ook jammer, maar niet meer dan dat. Door minder afhankelijk te zijn van zijn nukken en grillen ga je er als team misschien wel op vooruit. Want hoe goed Chery ook was bij de FC, wanneer hij zijn dag niet had, had de Trots van het Noorden het opeens ook een stuk lastiger.

In dat licht bezien is het zeker zonde wanneer Botteghin vertrekt. Een absolute winnaar, een uitstekende verdediger die zich geweldig heeft gemanifesteerd in de Euroborg. Het is niet voor niets dat Jan Everse als trainer van FC Zwolle (toen nog Jupiler League) diverse keren aangaf dat Feyenoord hem moest halen. Everse zag de potentie van de speler, gaf hem het vertrouwen en Botteghin lijkt met een omweg alsnog in De Kuip te eindigen. En dat is een aderlating voor FC Groningen. Directeur Hans Nijland geeft weliswaar aan dat Botteghin niet mag vertrekken, maar waar hebben we dat eerder gehoord? Het is een middel om de prijs op te drijven, niet meer en niet minder. Dat valt Nijland niet kwalijk te nemen, de winkel moet immers draaiende worden gehouden.

Het speculeren over een opvolger kan dan ook beginnen. En wie in mijn ogen een geschikte kandidaat zou zijn is Mike van der Hoorn. De verdediger brak op 20-jarige leeftijd door bij FC Utrecht, vertrok daarna echter te snel naar Ajax, waar hij de torenhoge transfersom van vier miljoen euro nimmer waar kon maken. Een huurdeal waarbij Van der Hoorn naar Groningen verkast is niet eens zo’n slechte optie. De Euroborg fungeert voor hem als een warm bad, waar noeste werkers zoals hij worden gewaardeerd. FC Groningen heeft er een prima verdediger aan, die bovendien Europese ervaring heeft en die ervaring kan meenemen in de groepswedstrijden van de Europa League. Want Van der Hoorn is weliswaar in Amsterdam weggezet als iemand die er helemaal  niets van kan, het verhaal ligt natuurlijk wat genuanceerder. Joël Veltman heeft meer krediet dan de bankrekening van Marc Overmars en mag fout op fout stapelen. Van der Hoorn hoeft maar uit te glijden of de tribune wordt alweer voor hem opgewarmd.

Met andere woorden, Mike van der Hoorn is zo slecht nog niet. Wanneer Erwin van de Looi hem het vertrouwen geeft kan de verdediger weer  uitgroeien tot de steunpilaar die hij was in de Galgenwaard. En in die vorm is Van der Hoorn een meer dan waardige opvolger voor Eric Botteghin.

Martijn Folkers