Musselkanaal op zondagmiddag

no10

MUSSELKANAAL – Op zondagmiddag 4 oktober gaat het activiteitenseizoen van het Streekhistorisch Centrum weer van start. Historicus Bert Roossien geeft de aftrap met een fotopresentatie waarin deze keer Musselkanaal centraal staat. De foto’s die getoond worden zijn afkomstig uit archief van het Streekhistorisch Centrum.

Tijdens de diapresentatie wordt ingegaan op de opkomst van de handel en economie in Musselkanaal. Als eerste kwamen er winkels en bedrijfjes rondom de sluizen, het vierde en vijfde verlaat.  In het laatste kwart van de negentiende eeuw maakte het dorp een spectaculaire bevolkingsgroei mee en vestigden zich er talloze ambachtslieden, neringdoenden en ondernemers. Musselkanaal telde rond 1900 drie scheepswerven. In 1880 begon Jan Branbergen hier met het bakken van hardbroden en legde daarmee de grondslag voor zijn koekjesfabriek. In 1924 werd Musselkanaal bereikbaar per trein.

Uiteraard zijn er beelden te zien van de voormalige koekjesfabriek van Branbergen en hotel-bioscoop de IJzeren Klap. Maar ook opnamen van tal van winkelpanden en oude straatbeelden komen deze middag aan bod.

De voorstelling begint om 14.30 uur en de entree bedraagt € 3,00. Reserveren wordt aanbevolen: bij grote drukte is het mogelijk dat de voorstelling 2x wordt vertoond zonder pauze. Voor meer informatie of reserveren: 0599-612649 /info@streekhistorischcentrum.nl

Het complete programma, dat loopt tot zondag 24 april, is te vinden op www.streekhistorischcentrum.nl.

 

Bij de foto: het kloppend hart van Musselkanaal: de IJzeren Klap. Collectie Streekhistorisch Centrum Stadskanaal