Noorderzon krijgt Europese award

GRONINGEN - Uitreiking EFFE 2PARIJS (FRA) – Noorderzon Performing Arts Festival Groningen heeft op zondag 27 september in Parijs een Europese EFFE-award for excellence in ontvangst mogen nemen. De EFFE-awards werden voor het eerst uitgereikt aan individuele festivals die een Europese voorloperspositie hebben op het gebied van artistieke waarde, innovatie, internationalisering, politieke waarde en duurzaamheid. De ceremonie vond plaats in Théâtre de la Ville in Parijs als onderdeel van het prestigieuze Festival d’Automne.

Artistiek directeur Mark Yeoman nam namens Noorderzon de award in ontvangst, waarbij Noorderzon als een van de award-winnende festivals werd geprezen om zijn uitzonderlijke kwaliteit en het nemen van risico’s bij het maken van het festival. 760 uiterst diverse festivals van alle disciplines uit 31 landen werden in overweging genomen voor deze prijzen. Daar werden uiteindelijk 12 festivals uit geselecteerd, waaronder Noorderzon. Alle award-winnende festivals zijn: Ars Electronica (Linz, Oostenrijk), Festival d’Aix-en-Provence (Aix-en-Provence, Frankrijk), BIG BANG (Antwerpen, België), Malta Festival Poznań (Poznań, Polen), Midnight Sun Film Festival (Sodankylä, Finland), Manifesta (Amsterdam, NL), NEXT (Lille, Frankrijk/Kortrijk, België (Vlaanderen)/Tournai, België (Wallonië)), Noorderzon Performing Arts Festival (Groningen, NL), Perforations Festival (Zagreb/Rijeka/Dubrovnik, Croatia), Prague Quadrennial of Performance Design and Space (Praag, Tsjechië), Santarcangelo Festival Internazionale del teatro in Piazza (Santarcangelo di Romagna, Italië) en SICK! (Brighton/Manchester, Verenigd Koninkrijk).