Wierden en Borgen heeft primeur met 300 lichtdoorlatende zonnepanelen

lichtdoorlatende zonnepanelenWINSUM – Wierden en Borgen heeft bij haar woonboerderij “Ripperdaheerd” in Winsum het asbesthoudend dak verwijderd en voorzien van nieuw materiaal. De binnenstraat kreeg daglicht door in de nok van de boerderij aangebrachte lichtplaten. Deze beplating is vervangen door ongeveer 300 lichtdoorlatende zonnepanelen. Het lichtdoorlatend dakvlak is vergroot waardoor er meer daglicht toetreedt. De elektriciteit die wordt opgewekt is gekoppeld aan de individuele meter van de bewoners en aan de meter die gebruikt wordt voor de gemeenschappelijke verlichting. Doordat de woningen zijn gekoppeld aan een combinatie van zonnepanelen bijv. op de zuidkant en noordkant gelegen panelen heeft iedere bewoner evenveel rendement. Voor de bewoners betekent dit een forse verlaging van de woonlasten. Bewoners zijn zowel over de besparing als de uitvoering bijzonder tevreden.