Oldambt investeert 220.000 euro in duurzaam zwembad

Zwembad OldambtOLDAMBT – De gemeente Oldambt investeert ongeveer 220.000 euro in verduurzaming van het zwembad de Watertoren in Winschoten. Daarbij wordt ook het binnenklimaat beter voor bezoekers en medewerkers. De gemeente kiest voor een modern ventilatiesysteem waarbij de lucht gelijkmatig gemengd en verdeeld wordt over de ruimten. Daardoor hoeft minder lucht opgewarmd te worden. Dat scheelt zo’n 25.000 euro aan energie per jaar.

In het kader van het project “Duurzaam Oldambt” heeft de gemeente 26 gebouwen laten onderzoeken voor het bepalen van energiebesparende maatregelen. Bam Bouw en Techniek heeft deze onderzoeken uitgevoerd in samenwerking met Invent en Energiewacht. Voor zwembad de Watertoren is geadviseerd te kiezen voor het zogenaamde Ba-Opt regelsysteem. Naast energiebesparing leidt dit tot verbetering van het binnenklimaat. Ba-Opt is een regeltechniek voor een all-air systeem. Een Ba-Opt systeem zorgt voor een ongerichte stroming in plaats van gerichte luchtstroming. De toegevoerde lucht en de lucht in de ruimte worden perfect gemengd. De hele ruimte heeft dezelfde kwaliteit en temperatuur. Hierdoor zijn er geen gerichte luchtstromingen meer en dus geen tocht. Ook warmte onder het plafond of kou op de vloer bestaan niet meer. Omdat het om een ingrijpende aanpassing in het gebouw gaat wordt het nieuwe systeem gerealiseerd in de zomervakantie van 2016. De bezoekers hebben er dan geen last van.