Subsidie voor handsfree hulp bij operaties

OperatiekamerGRONINGEN – De Groninger bedrijven Cosmonio en Micro-Key gaan een 3D-beeldsysteem ontwikkelen voor gebruik in de operatiekamer. Met dit systeem kunnen artsen in de operatiekamer zelf medische beelden bekijken en met handgebaren laten bewegen. Hierdoor hoeft hij geen apparatuur aan te raken die niet steriel is. De bedrijven krijgen een subsidie van 150.000 euro van de provincie om de vinding verder te ontwikkelen. Dit moet in de nabije toekomst vijf nieuwe banen opleveren.

Chirurgen maken bij operaties veel gebruik van medische beelden. De chirurg mag tijdens het opereren geen apparatuur aanraken die niet steriel is. Daarom wordt die apparatuur nu veelal bediend door operatie-assistenten. Met de vinding van Cosmonio en Micro-Key kan de chirurg met zijn handen zelf 3D-beelden aansturen, waardoor hij optimaal  kan opereren. Hij kan bijvoorbeeld beter weefsel inspecteren en wegsnijden en nauwkeuriger stents implanteren. De Groninger bedrijven werken in dit project samen met het UMCG.

Innovatief Actieprogramma
De subsidie komt uit het Innovatief Actieprogramma Groningen (IAG). Het IAG  is bedoeld voor vernieuwende, ambitieuze samenwerkingsprojecten in de sectoren Healthy Ageing, Biobased Economy, Energie en Transsectorale Innovatie. Met dit subsidieprogramma wil de provincie investeren in vernieuwing, ondernemerschap en concurrentievermogen. Dit moet werkgelegenheid voor onze provincie opleveren. Het vierde programma is in november gestart en loopt tot en met 2017. In totaal is 5,8 miljoen euro beschikbaar. Daarvan is al 4,4 miljoen beschikbaar gesteld. Nu is er nog ruim 1 miljoen beschikbaar. Gezien het grote aantal aanvragen worden geen nieuwe initiatieven meer in behandeling genomen.