Bezoek de levende kerststal op De Onlanderij

KerststalGRONINGEN – Van 12 december tot en met 27 december wordt de stal van ontmoetingsplek De Onlanderij bij Groningen omgetoverd tot levende kerststal. Je mag de dieren aaien, buitenspelen in het huttenbos of opwarmen bij de vuurkorven. Ook zijn er allerlei activiteiten en workshops bij De Onlanderij. Met de opbrengst wil Natuurmonumenten een kudde Exmoorpony’s inzetten om De Onlanden gevarieerder te maken. Die afwisseling is gunstig voor zeldzame dieren en planten.

Levende kerststal
De Onlanderij in Eelderwolde (ten zuidwesten van Groningen) ligt bij natuurgebied De Onlanden. Hier ontwikkelt Natuurmonumenten samen met buurtgenoten een unieke ontmoetingsplek. De boerderij wordt vanaf 12 december helemaal in kerstsfeer omgetoverd. Het ruikt naar dennennaalden, er is warme chocolademelk en je kunt lekker opwarmen bij de brandende vuurkorven. In de levende kerststal kun je de ezels, schapen, geiten en pony aaien of voer geven.
Bij het theehuys kun je genieten van een kop thee of koffie met wat lekkers en in de tijdelijke winkel vind je leuke natuurcadeautjes voor onder de kerstboom.

Ook zijn er in de maand december allerlei activiteiten en workshops. Maak bijvoorbeeld een mooie kerstkrans van natuurlijke materialen. Voor kinderen is er een speciale wintermiddag van OERRR waarop ze vogelsnacks kunnen maken. Kijk voor meer informatie en data op: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebied/de-onlanden/activiteiten

Pony’s voor natuur
De opbrengst van de kerstactiviteiten gebruikt Natuurmonumenten om een kudde Exmoorpony’s in De Onlanden in te zetten. Deze paardjes moeten voor meer variatie in het natuurgebied zorgen. Boswachter Bart Zwiers: “Een paard graast anders dan een koe. Die scheuren het gras met hun tong af, terwijl een paard met zijn tanden eet. Hierdoor wordt het gras veel korter afgegraasd. Paarden poepen bovendien op vaste plekken. Daar eten ze niet en kan het gras juist weer langer groeien.” Exmoorpony’s zijn stoere oerpaardjes die zonder problemen het hele jaar buiten kunnen blijven. Dit paardenras is echter zeldzaam geworden, waardoor de kudde ook kan bijdragen aan het behoud van deze bijzondere soort. Door de begrazing wordt het gebied veel afwisselender wat weer gunstig is voor andere planten en dieren. “We hopen hier straks bijvoorbeeld veldleeuweriken, roerdompen, paapjes, porseleinhoentjes en misschien zelfs de grauwe klauwier te zien,” vertelt Zwiers.

Ikea kindermiddag
Op woensdagmiddag 16 december krijg je op vertoon van je IKEA-pas een gratis glas ranja en een kleurplaat voor je kinderen. Lever de kleurplaat in en maak kans op mooie prijzen. Ook kun je je kinderen laten schminken met een dierensnoetje (€ 2,- per kind).

Adres en openingstijden
Je vindt De Onlanderij in Eelderwolde. Rij via de Borchsingel naar de Madijk. TomTom informatie: voer Borchsingel 41 Eelderwolde in. Vanaf daar is het goed bewegwijzerd naar De Onlanderij. Openingstijden: woensdag t/m vrijdag 12-17 uur. Zaterdag en zondag 10-17 uur.