ROOD, jong in de SP voert actie voor privacy

ROODGRONINGEN – ROOD, jong in de SP voert deze ochtend bij het Groninger Museum een ludieke actie voor digitale privacy en tegen de nieuwe conceptwet die de politie verregaande bevoegdheden geeft om in computers te kunnen inbreken.

Voorbijgangers kunnen door het wegtrekken van een gordijn voor een groot computerscherm op symbolische wijze meekijken en zien dat privacy steeds minder vanzelfsprekend wordt.

ROOD-woordvoerder Siewert Olthof: “Het is belachelijk dat bewindspersonen terreur misbruiken om de privacyrechten van burgers verder in te perken. Een onbegrensd politieapparaat zal de radicalisering in Nederland niet oplossen, maar schendt wel ernstig de privacy van iedereen. Er is bij dit probleem een grote rol weggelegd voor ouders, leraren en wijkagenten.”

In de nieuwe conceptwet van minister Plasterk (PvdA) en minister van de Steur (VVD) mag de politie stiekem inbreken in computers. In de computer mag er dan vervolgens data gekopieerd, toegevoegd en gewist worden. Ook kan er ingebroken worden in webcams en microfoons. Daar bovenop kan er ook live meegekeken worden bij computeractiviteiten.

Olthof: “Nederland begint langzamerhand steeds meer op een politiestaat te lijken. Het massaal bespioneren van iedereen leidt alleen maar tot ellende en niet tot meer veiligheid. Het is van den zotte om uit angst de politie de macht te geven alles te volgen wat je doet.”