Stel die veur: Collectief Grunnegers Veur Vrede

 

VredeGRONINGEN – Het was de dag na de aanslagen in Parijs toen de Bellingwolder Bart Kruizinga het idee kreeg om iets te doen met het nr. Imagine van John Lennon. “Ik liep er de hele dag al mee in mijn hoofd. Een Grunneger tekst op dat nummer met een link naar de toestand in de wereld zoals de aanslagen en het vluchtelingenprobleem. Een kort telefoontje met broer Evert leverde al diezelfde avond een tekst op.”

De volgende dag zongen ze het nummer, profissorisch opgenomen en zetten ze het op YouTube. Evert:” We kregen er veel reacties op met de vraag kunnen jullie het niet opnemen? We hadden gelijk het idee om dat dan niet met ons tweeën te doen maar met meer zangers. Uiteindelijk komt dat nu voor elkaar en gaan we op 12 en 15 december het nummer opnemen.”

Vladivostok
Probleem was dat er niet één, twee, drie een goede band was te krijgen. Er werd contact opgenomen met Roon Staal die op dat momenten Vladivostok verbleef. Hij wilde gelijk meewerken en huurde daar een studio af en nam het nummer op de vleugel op. Dat is inmiddels in Winschoten, waar het nummer Stel Die Veur zal worden opgenomen. Er waren een aantal artiesten die nog een gaatje hadden in hun drukke agenda en daar is het nummer qua arrangement op geschreven. Het project gaat als ‘Collectief Collectief Grunnegers Veur Vrede’ heten. Stel Die Veur is geschreven door Evert Kruizinga en wordt opgenomen door Studio Winschoten Altijd Raak. Safety Fire Products uit Winschoten stelt haar pand ter beschikking op er een tijdelijke studio in te bouwen. Bart:”Het is goed om te melden dat iedereen belangeloos meedoet. We willen een signaal afgeven en onze gevoelens door dit lied met iedereen delen. Wellicht wordt er ook nog een Clip opgenomen. Intratuin Winschoten en RTV Logo hebben hun medewerking al toegezegd.”

De Burgemeester
Burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt zal ook meezingen met het refrein. Ook hij is geraakt door de gebeurtenissen in Parijs en ziet door dit lied het maatschappelijke signaal best zitten. Als het lukt is het nummer voor kerst klaar en te zien en te beluisteren via YouTube en natuurlijk via de Facebookomgeving van alle artiesten die meedoen.

Collectief Grunnegers Veur Vrede wordt gevormd door: Roon Staal, Klaas Spekken, Bob Heidema, Sijtse Scheeringa en Fries Wolma van Zuver Scheerwol, Olaf Vos, Eltje Doddema, Harm Tabak, Pieter Smit, Bart en Evert Kruizinga van K2 (twije).