Meest verrassende danssensatie uit China: Het Grootste Zwanenmeer

Grootste ZwanenmeerGRONINGEN – Het Grootste Zwanenmeer ter wereld uit China is van 1 t/m 3 januari 2016 te zien zijn in Martiniplaza. Op initiatief van Stardust Theatre, producent van dit indrukwekkende balletfeest, heeft de Engelse topchoreograaf Derek Deane diens prachtige versie van het Zwanenmeer ingestudeerd met het Shanghai Ballet!

In plaats van 16 zwanen ziet men in deze productie 48 zwanen  schitteren. De keuze voor ballet-maestro  Derek Deane was dan ook de meest voor de hand liggende. Deze dans expert heeft met het English National Ballet een enorme reputatie op het gebied van grote arena-producties. Zo was zijn Zwanenmeer onder andere te zien  in The Royal Albert Hall.

“Voor het eerst ben ik nu door Stardust gevraagd om daar met het Shanghai Ballet een grote theaterversie van te creëren. Omdat ik een vertaalslag moest maken van een hal- productie naar een toneelversie, vereiste dit heel veel inventiviteit in de choreografie, maar het resultaat is  werkelijk schitterend! Het is veel ontroerender en poëtischer dan ik ooit had gedacht.  Het zijn als het ware  grote schilderijen van Degas, waarbij de verstilde “tableaus” telkens weer tot leven worden gewekt!”, zegt Derek die op verzoek van Stardust wekenlang in Shanghai is geweest om  met het 100-koppige gezelschap zijn versie van dit Grootste Zwanenmeer in te studeren.

De première begin dit jaar in het totaal uitverkochte Grand Theatre, in Shanghai was een wereldsensatie – waarvoor nu ook internationaal veel belangstelling bestaat.
Wat Derek Deane bereikt heeft met de 48 Chinese ballerina’s is van een betoverende magie. Zonder de authenticiteit van het Zwanenmeer aan te tasten  voegt zijn adembenemende choreografie een prachtig hoofdstuk toe aan deze ballet klassieker.

De beeldschone Chinese ballerina’s vormen een betoverend, homogeen geheel, dat in uitstraling en perfectie niet onder doet voor het Bolshoi of Mariinsky Ballet of The Royal Ballet in London.

Derek Deane: “Dat was ook mijn grote leerschool. Als solist stond ik op de planken met Rudolf Nureyev en Margot Fonteyn. Ik werkte er in de gouden jaren met choreografen als Sir Frederick Ashton en Kenneth MacMillan. Al die ervaringen uit die tijd heb ik ook kunnen gebruiken in deze versie van Het Grootste Zwanenmeer!” Derek Deane’s belangrijkste uitdaging was, zegt hij, om de Chinese danseressen en dansers hun emoties te laten uiten en hun dans te verenigen met de muziek van Tsjaikovski. “Muziek is de basis van alles bij klassiek ballet. Als dat samen gaat ontstaat er een magie die ontroert en je hart raakt.”