Hoofdprogramma van Bowie on screen start in december

furyo Merry Christmas Mr Lawrence 1983 real Nagisa Oshima David Bowie Collection Christophel © RCP

furyo Merry Christmas Mr Lawrence 1983 real Nagisa Oshima David Bowie Collection Christophel © RCP

GRONINGEN – Tot en met zondag 21 februari 2016 presenteert het Groninger Forum onder de noemer Bowie on screen  een filmprogramma, in opmaat naar en aansluitend bij de aanstaande tentoonstelling David Bowie is in het Groninger Museum. We starten deze reeks komende vrijdagavond 18 december met de vertoning van Merry Christmas Mr. Lawrence. Voorafgaand aan de film treedt professor Will Brooker op. Brooker is bijzonder hoogleraar film en cultuur aan de Universiteit van Kingston in Londen en leeft in het kader van zijn leeropdracht een jaar volledig als David Bowie. Dana Linssen, filmrecensent voor NRC Handelsblad en hoofdredacteur van De Filmkrant, gaat hem hier uitvoerig over bevragen (voertaal Engels). De resultaten van zijn Bowie-experience zullen uiteindelijk in een boek verschijnen met als titel ‘Forever Stardust’.

Bowie on screen
Het Victoria & Albert Museum in Londen ontwikkelde David Bowie is, de succesvolle tentoonstelling rond muziek- en stijlicoon David Bowie, die sinds de première in 2013 de wereld over reist. Dit Bowiefestijn is voor het Groninger Forum een mooie gelegenheid om het werk van de filmman Bowie eens vol in de schijnwerpers te zetten. We doen dit met het filmprogramma Bowie on screen. Vrijdag 14 augustus trapten we af met Ziggy Stardust and the spiders from Mars. Vanaf september vertoonden we de documentaire-inleiding op de tentoonstelling David Bowie is. Het hoofdprogramma van Bowie on screen start in december: acht speelfilms waarin Bowie schitterde, waaronder Merry Christmas Mr. Lawrence, Christiane F., The hunger en – natuurlijk – Absolute beginners.

Programma BOWIE ON SCREEN:

Merry Christmas Mr. Lawrence – Vrijdag 18 december, 20.00 & zo 20 dec, 16.00 uur. Bowie werd in een klap wereldberoemd met dit geweldige en subtiele oorlogsdrama.

The hunger – Zondag 27 december, 16.00 uur. Tony Scotts sensuele vampierthriller. David Bowie versus Catherine Deneuve.

The man who fell to earth – Zondag  3 & zondag 10 jan, 16.00 uur. Buitenissige science-­action-griezelkomedie is méér dan Bowies opmerkelijke acteerdebuut.

Christiane F. – wir Kinder vom Bahnhof Zoo – Zondag 17 januari, 16.00 uur. Befaamde verfilming van het dagboek van Christiane F. met een hoofdrol voor Bowies muziek.

Labyrinth – Zondag 24 januari, 16.00 uur. Licht unheimische sprookjes­film van Muppets-vader Jim Henson.

Absolute beginners – Zondag 31 januari, 16.00 uur. Stijlvaste en swingende hitmusical toont hippe jaren vijftig, gezien door jaren tachtig-ogen.

The Linguini incident – Zondag 14 februari, 16.00 uur. Energieke, eigenzinnige eighties-komedie met een trouwlustige ober (Bowie) als middelpunt.

Basquiat – Zondag 21 februari, 16.00 uur. Intens en wervelend portret van het New Yorkse kunstwereldje, met Bowie als Andy Warhol.

Het programma met uitgebreide beschrijvingen is te vinden op www.groningerforum.nl/bowie en in het programmaboekje met uitgebreide informatie over de films en bijprogramma’s van andere culturele instellingen rond de Groninger Museum-tentoonstelling.