Paul de Rook maakt winnaars Hendrik de Vriesstipendium bekend

LiteratuurGRONINGEN – Sacha Landkroon en Marleen Nagtegaal hebben het prestigieuze Hendrik de Vriesstipendium literatuur 2015 gewonnen. Dit maakte Paul de Rook, wethouder Cultuur van de gemeente Groningen, zojuist bekend tijdens het talentevent Wildvang in het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen). Het stipendium is een jaarlijkse terugkerende aanmoedigingsprijs voor jonge, talentvolle Groninger professionele kunstenaars om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren. De winnaars ontvangen elk een geldprijs van 3500 euro en een uitgave in de Hendrik de Vries-reeks van uitgeverij Passage ter waarde van 2500 euro. Hiermee kunnen zij hun ingediende literaire plannen realiseren.

Het Hendrik de Vriesstipendium is samen met het George Verbergstipendium (beeldende kunst) en het Andrea Elkenbracht Fonds (klassieke en moderne muziek) onderdeel van het talentontwikkelingsprogramma van de gemeente Groningen. De jury zegt over beide winnaars het volgende:

Sacha Landkroon (1984)
Sacha Landkroon reflecteert op ingrijpende momenten in de afgelopen vier jaar van zijn leven en beschrijft zijn persoonlijke ontwikkeling als een ontdekkingsreiziger die zijn thuisland achter zich laat op weg naar nieuwe bestaansgronden. Terra Incognita is een dichtbundel over het menselijk bestaan en over gebeurtenissen die een mens vormen. Terra Incognita is ook een ambitieus plan waarin Landkroon grootse zaken combineert zoals dood, geboorte, breken met vertrouwde milieus, jezelf herpakken en persoonlijke groei. Landkroon verbindt deze universele thema´s met zijn fascinatie voor en kennis over de grote ontdekkingsreizigers uit de geschiedenis, en zijn persoonlijke ontwikkeling. De jury heeft er vertrouwen in dat Landkroons literaire zelfonderzoek zal leiden tot een bundel poëzie die meer is dan een spiegelbeeld van de dichter en zijn persoonlijke ontwikkeling op een universeel niveau weet te brengen.

Marleen Nagtegaal (1981)
Marleen Nagtegaal onderzoekt berichtgeving in de media. Hoe volledig en betrouwbaar is het nieuws? Hoe kun je binnen de niet aflatende stroom van opinies een eigen mening vormen? Volgens Nagtegaal is de verbeelding het enige juiste antwoord op deze vragen. Verbeelding zet aan tot zelf nadenken, tot invoelen, en geeft de mogelijkheid om de eigen oorspronkelijkheid op te sporen en te ontdekken. Nagtegaal onderzoekt vanuit haar verbeelding een mogelijke context van een nieuwsfeit dat resulteert in een fictief verhaal. In de bundel Ik las eens… plaatst de auteur de nieuwsberichten die de bron zijn van haar fictioneel onderzoek bij deze verhalen.

De jury prijst de schrijfster omdat zij aandacht heeft voor de presentatie en publiciteit van haar bundel. Voorpublicatie in de vorm van een digitaal feuilleton of een blog met achtergrondinformatie en beeldmateriaal en waar lezers kunnen reageren, zijn kansrijke manieren om mensen vooraf enthousiast te maken voor de publicatie.

Het is een actueel en maatschappelijk relevant, maar niet per se nieuw onderwerp dat Nagtegaal aansnijdt. Het voorstel lijkt te hinken op drie gedachten: journalistiek, literatuur en onderzoek. De jury ziet een uitdaging voor de schrijfster om alle componenten met elkaar in evenwicht te brengen. Maar onder Nagtegaals pen komt het nieuws tot leven. Het is een aantrekkelijk plan en het meegestuurde verhaal laat zien dat de schrijfster de uitvoering ervan aan kan.

Boekpresentatie
De jury koos Sacha Landkroon en Marleen Nagtegaal uit als beste van de in totaal vijf inzenders. De winnaars presenteren hun boekje in de Hendrik de Vries-reeks volgend jaar tijdens Wildvang 2016 in het CBK. Zij worden hierbij begeleid door uitgeverij Passage (www.uitgeverijpassage.nl).

Jury
De jury, onder leiding van Mieke van der Star van Arttraces Amsterdam, heeft een advies uitgebracht aan het college van Burgemeester en Wethouders van Groningen om de stipendia aan Landkroon en Nagtegaal toe te kennen. De jury bestond dit jaar verder uit: Anton Brand, Lennard Dost, Barend van Heusden, Mary Kemperink en Rosa Timmer.

Tentoonstelling winnaars 2014
De tentoonstelling van het werk van de  winnaars van 2014, beeldend kunstenaars Iris de Groot en het duo Vlaplif (Sanne Valstar en Erik Trip), startte tegelijkertijd met de prijsuitreiking in het CBK en duurt nog tot en met 10 januari 2016. Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag van 09.00-17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur.