20e editie Groninger Filmfestival in de steigers

IFFRGRONINGEN – Het International Film Festival Rotterdam in Groningen (IFFRiG) beleeft van 3 tot en met 7 februari 2016 zijn 20ste editie. In vijf dagen tijd zijn meer dan 85 filmvoorstellingen te zien, kersverse premières en prijswinnende speelfilms uit alle hoeken van de aardbol.

Het programma, dat 20 januari bekend wordt gemaakt, vindt plaats op meerdere locaties in de stad: in het Grand Theatre, Vera, de Der Aa-kerk en uiteraard bij het Groninger Forum, locatie Hereplein.

Het IFFRiG is in de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot het grootste filmfeest van Groningen. In vijf dagen tijd wordt een dwarsdoorsnede getoond van het moois dat International Film Festival Rotterdam te bieden heeft: een fraaie selectie van nieuwe, internationale films met festivalhoogtepunten en cinematografische verrassingen uit alle uithoeken van de wereld. Het festival trekt jaarlijks zo’n 7000 bezoekers.

Voordat het festival op 3 februari losbarst, hebben we in januari een aantal programma’s om op te warmen. Op 12 en 26 januari presenteren we een filmmasterclass door David Stroband, kunsthistoricus en als docent verbonden aan Academie Minerva. Stroband neemt je in twee avonden mee door de highlights van de filmgeschiedenis zodat je begin februari als volleerd festivaltijger het festival kunt induiken. Op woensdag 13 januari vertonen we de landelijke IFFR Preview Tanna van Bentley Dean en Martin Butler, de eerste speelfilm ooit – en wat voor een – uit Vanuatu. Tanna is een prachtig gefilmd Romeo en Julia-verhaal, gebaseerd op ware gebeurtenissen en uitgevoerd door een van de laatste traditionele stammen in de Zuid-Pacific.

En last but not least presenteren we vanaf 29 januari net als vorig jaar IFFR live: vijf films die in première gaan tijdens het International Film Festival Rotterdam worden tegelijkertijd vertoond in een groot aantal Europese filmtheaters, waaronder het Groninger Forum, mét introductie, nagesprek met de regisseur en twittervragen vanuit het publiek.

Op 20 januari wordt het programma bekendgemaakt, de kaartverkoop start op 27 januari 10.00 uur. Meer informatie en kaartverkoop via www.groningerforum.nl/iffr