“Want het is niet alleen Parijs. Waarom doen mensen dit?”

Stel%20die%20veur%20foto%20li%20tekst%20re[3]GRONINGEN – Het ‘Collectief Grunnegers Veur Vrede’ heeft naar aanleiding van de verschrikkelijke aanslagen in Parijs de single ‘Stel die veur’ opgenomen.

Bart Kruizinga, initiatiefnemer en zanger van het Groningse duo K2, vertelt: “De verschrikkelijke aanslagen in Parijs. Ik zat er constant mee in mijn hoofd. Ik was de volgende dag onderweg en had de radio aanstaan. Veel verslagen, opinies, verklaringen. In mijn hoofd het idee ‘Stel die veur dat dit bie ons gebeurt.’ Dan komt Imagine van John Lenon voorbij. Imagine, stel die veur.”

“Het spookte de hele dag door mijn hoofd. We moesten iets doen. Ik ben zelf chef bij de politie Hoogezand en terreur volgen wij op de voet. Ik was erg getroffen door de hulpverleners daar. Die moeten toch maar even zon theater binnen stormen. En daarna moeten ze ook weer naar huis met wat ze hebben meegemaakt”, aldus Kruizenga.

En het idee was geboren. Kruizenga wilde iets doen. Een lied opnemen, in dit geval. Want daar is hij goed in. Hij belde zijn broer Evert op en het balletje ging rollen. “Evert had drie kwartier later een tekst klaar. Op zondag namen we het op, heel provisorisch met een gsm en muziek via boxjes gekoppeld aan de laptop en zetten het op Youtube. We krijgen veel positieve reacties uit onze omgeving: ‘Wat een leuk lied!’ We hebben weer overlegd en besloten het met een aantal artiesten te gaan doen. Vanaf dat moment, zeg maar 20 november, is er veel gebeurd. Artiesten benaderen, iemand benaderen die het wil opnemen, een locatie waar we kunnen opnemen en het grootste probleem, waar vinden we een goede muziekband? Dat wordt gevonden door Roon Staal. Hij is in Vladivistok. Kan niet op tijd terug zijn om het voor ons op te nemen, maar hij regelt daar een studio en stuurt ons de bestanden.”

En nu, een maand later, is de single klaar. “We wilden het persé voor de Kerst af hebben en dat is gelukt. Stel die veur is nu officieel gelanceerd”, aldus Kruizenga.

Het collectief is een verzameling Groningers: Bob Heidema van De Stroatklinkers, Eltje Doddema, Fries Wolma en Sijtse Scheeringavan Zuver Scheerwol, Harm Tabak, Bert en Evert Kruizenga van K2, Klaas Spekken, Olaf Vos, de burgemeester van Oldambt Pieter Smit, Roon Staal en Will Stevens.

Het nummer is hier te luisteren:

DOOR: Sharon Bremer