Nieuwe ridders in de Orde van de Kloosterkoe

Nieuwbakken ridders Dick van der Sluis (links) en Jan van Klinken met hun oorkondes.
TER APEL – Dit jaar hebben de leden van Carnavalsvereniging De Kloosterwiekers besloten om maar liefst twee personen te ridderen. Dick van der Sluis en Jan van Klinken zijn als nieuwe ridders in de orde van de Kloosterkoe geslagen door Prins Alko de 1e. Tevens zijn beide nieuwe ridders al jarenlang zeer gewaardeerde carnavalsvierders en Kloosterwiekers. Deze traditionele onderscheiding die jaarlijks wordt uitgereikt door carnavalsvereniging De Kloosterwiekers, tijdens de zogenaamde ridderavond, heeft zaterdag  in het Boschhuis in Ter Apel plaats gevonden.

Deze riddering zegt dat zowel Dick als Jan zeer worden gewaardeerd voor hetgeen zij voor hun leefomgeving hebben gedaan en voor hun inspanningen voor de bevolking van het Klooster en de Wieke. Het is dus een soort Koninklijke onderscheiding van alle inwoners van ’t Klooster en de Wieke voor twee actieve mannen die altijd klaar staan voor een ander.

Inmiddels heeft Dick er 41 jaar trouwe dienst opzitten bij de Avebe. Dick is een fanatiek sporter en heeft hij veel hobby’s. In de jaren zeventig en tachtig is hij actief bezig met karate en brengt hij zelfs tot de bruine band. Een grote hobby van Dick is schieten. Hij is lid van schietsportvereniging ’t Veen in Musselkanaal en is elke zondagmorgen te vinden op de schietbaan. Op latere leeftijd heeft Dick het skiën onder de knie gekregen en nu geniet hij met zijn vrouw Nellie, kinderen en kleinkinderen van de wintersport.

Prins Alko de 1e slaat Dick van der Sluis en Jan van Klinken tot ridder in de orde van de KloosterkoeOp Barnflair aan de Oosterstraat wordt er in 1981 driftig aan een carnavalswagen gebouwd. Dick en Nellie zijn hier ook bij betrokken en leren hier Klamer en Lienke Lanting goed kennen. Klamer was reeds betrokken bij de carnavalsvereniging en hij heeft Dick binnen de Kloosterwiekers gehaald. Een fantastische periode volgt bij de Kloosterwiekers. Dick is actief als wagenbouwer en in de periode dat de buutavonden ontstaan wordt Dick door Ben Winkel en Alie Eenjes gevraagd als toneelmeester. Ook is Dick lid van de door oud-prins Albert Brinks ingestelde buutcommissie en is hij één van de oprichters van ‘het Viefde Rad’.

Door collega’s van zijn werkgever, de Avebe, raakte Jan van Klinken betrokken bij de revue van de voetbalvereniging ‘het Klooster’. In de revue werd gezongen, gedanst en sketches opgevoerd. De revue beperkte zich overigens niet alleen tot de voetbalvereniging, van heinde en verre kwamen de verzoeken om optredens. Helaas kwam er door onvoldoende inspiratie na verloop van tijd een einde aan de revue. Jan en Diet verhuisden in deze tijd van Musselkanaal naar Ter Apel. Hier werd Jan lid van de toneelvereniging ‘de vrolijke amateurs’. Na de revue stond Jan opnieuw op de planken en trokken ze met hun blijspelen volle zalen in theaters als het Geert Teis, de Klinker en de Tamboer. Als ‘de Stroomsteut’ heeft Jan daarna binnen de Kloosterwiekers verschillende functies bekleed: vorst, prins, voorzitter en lid van ‘het Viefde Rad’ (waarvan Jan ook één van de oprichters is!).

Van stil zitten is ook geen sprake als Jan met de vut gaat. Tot op de dag van vandaag is Jan op allerlei manieren actief binnen het appartementcomplex in Ter Apel waar ze wonen. Om deel te mogen uitmaken van de riddergarde moet je een grote bijdrage aan de samenleving in Ter Apel en daarbuiten geleverd hebben. De Kloosterwiekers hebben geconstateerd dat dat door Dick en Jan zeker het geval is geweest en nog steeds is.

De Kloosterwiekers hebben dan ook besloten Dick en Jan te ridderen en op te nemen in de voor hun zo bijzondere riddergarde van het Klooster en de Wieke. Zijne hoogheid Prins Alko de Eerste heeft beide heren tot ridder in de Orde van de Kloosterkoe mogen slaan. Zoals de traditie het betaamt krijgen ook de leden van de riddergarde hun eigen bijnaam, Dick van der Sluis zal in carnavalstijd door het leven gaan als; Zijne Excellentie “De Botte Biele” en Jan van Klinken als “De Stroomsteut”.

De Kloosterwiekers gaan zich opmaken voor een geweldig aanstaand carnavalsfeest. Voorafgaand aan het carnavalsweekend zal op vrijdag 29 en zaterdag 30 januari de traditionele buutavonden worden gehouden in residentie Het Boschhuis. Deze carnavaleske avonden waarin de daden van vele Ter Apelers, notabelen, middenstanders en regionale politici op ludieke wijze op de hak worden genomen zijn al jaren een groot succes. Ook dit jaren zullen de buutreedners met scherpe tong de gebeurtenissen van het afgelopen jaren op een humoristische wijze de revue laten passeren. Zij zullen  worden afgewisseld met diverse carnavalskrakers om alvast in de stemming te komen voor het grote carnavalsfeest. Gezamenlijk zullen zij residentie het Boschhuis weer laten kolken. Kaarten voor de buutavonden zijn te bestellen bij de ceremoniemeester van De Kloosterwiekers; Wim Eilert, 06-10036397 (na 18:00 uur) voor zaterdag 30 januari is inmiddels een wachtlijst. Daarnaast zijn buutkaarten voor vrijdag 29 januari te koop bij de volgende ondernemers in Ter Apel; Jumbo Stuulen, Drogisterij Van der Tuuk en Bakkerij Bos en in Musselkanaal bij Visboetiek Hendrik & Fiona.