350-jarig bestaan van de Groninger Markten

KZ6G1959GRONINGEN – Op 16 januari was het precies 350 jaar geleden dat de gemeente Groningen van start ging met her organiseren van de weekmarkten op dinsdag, vrijdag en zaterdag. Ook voor die tijd waren er ongetwijfeld al markten in de stad maar dit is de datum, 16 januari 1666, waarop voor het eerst de Groninger Markt officieel door het gemeentebestuur geleid van start ging en in de archieven werd vastgelegd.

Om het 350-jarig bestaan van de Groninger Markten te vieren heeft de Stichting Marktactiviteiten een mooi programma samengesteld dat zich over heel 2016 zal afspelen. Tevens is daarvoor samenwerking gezocht met de Gemeente Groningen, Marketing Groningen en de Groninger City Club (de organisatie van de winkeliers in de binnenstad).

Onthulling nieuw logo door Alina Kiers
Ook heeft de stichting een nieuw logo/beeldmerk laten ontwerpen voor 350 jaar Groninger Markten. Dit beeldmerk werd zaterdag 16 januari onthuld met een perspresentatie bij de Vismarkt. De presentatie van het beeldmerk en de bekendmaking van (een aantal van) de feestelijkheden die zich gedurende het jaar in de stad gaan afspelen i.v.m. het 350-jarig bestaan van de Groninger Markten was in handen van de bekende Groningse presentatrice, actrice en zangeres Alina Kiers.
Alina Kiers heeft een sterke affiniteit met de markt, al was het alleen maar omdat ze het liefst boodschappen doet op de markt vanwege het brede aanbod en de vele verse producten die daar aangeboden worden. ‘Zo van het land op de markt,’ zegt Alina, ‘dat zie je steeds meer en dat doet me deugd.’ Ze is ook het gezicht van 350 jaar Groninger Markten op OOG tv, die het hele jaar door commercials over de markten uitzendt.

Twaalf markten in Gemeente Groningen
Er zijn tegenwoordig twaalf markten in de Gemeente Groningen, zes in de binnenstad en zes in de wijken waarvan die op Vismarkt en Grote Markt de bekendste zijn.
Tientallen marktondernemers hebben een vaste plek op de markt en er zijn elke marktdag weer nieuwe kramen van mensen die zich ook aanmelden voor een standplaats. Het assortiment is breed, daar vertellen we niets nieuws mee, van vlees en vis tot groente en fruit, van bloemen tot kleding, van gewoon goede producten van het Groninger land tot biologisch geteelde groenten en fruit. Economisch gezien is de markt een zeer belangrijke factor voor de Gemeente Groningen. Het is niet alleen dé plek voor heel veel marktondernemers om de kost te verdienen, de spin-off voor de Gemeente is groot.