Jaarlijkse brood- en banketbakkerswedstrijden regio Noord

bakwedstrijdGRONINGEN- Op dinsdag 26 en woensdag 27 januari worden weer de jaarlijkse brood- en banketbakkerswedstrijden gehouden voor regio Noord. De wedstrijden vinden dit jaar plaats bij Noorderpoort Gastvrijheid & Toerisme in de Euroborg, Groningen. Studenten van de bakkersopleidingen Noorderpoort Euroborg nemen ook deel aan deze jeugdvakwedstrijden. Aansluitend aan de wedstrijden wordt het vernieuwde praktijklokaal van de bakkersopleiding op feestelijke wijze geopend.

Eigen vakgebied van studenten
Studenten kunnen meedoen met wedstrijden op hun eigen vakgebied en hebben zich van te voren kunnen inschrijven voor de wedstrijden. Studenten die in de prijzen vallen of zelfs rayonkampioen worden, mogen meedoen aan de landelijke wedstrijden. In 2014 is student Noorderpoort Euroborg Tom Laninga rayonkampioen geworden in de klasse 213 brood en banket.

Lekkerste school van Nederland
De Stichting Jeugdvakwedstrijden organiseert sinds 1961 vakwedstrijden voor de jonge brood- en banketbakkers. Doel van deze wedstrijden is de deelnemers in competitieverband uit te dagen hun vakbekwaamheid te meten met die van anderen en om de lekkerste school van Nederland te worden. Dat motiveert en stimuleert deze jonge mensen. Deze ideƫle doelstelling wordt gerealiseerd in nauwe samenwerking met het Nederlandse beroepsonderwijs, het bedrijfsleven en de media in de bakkerijsector.

Vertegenwoordigers bedrijfsleven en vakdocenten
Het bestuur van deze onafhankelijke, niet commerciĆ«le stichting bestaat uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en vakdocenten uit het vmbo en het mbo, die dit werk op basis van vrijwilligheid uitoefenen. De stichting kent een landelijke en regionale indeling. Voor de leerlingen in het MBO worden ieder jaar in zes regio’s vakwedstrijden georganiseerd in een zevental verschillende klassen, gevolgd door een finalewedstrijd om het Nederlands Kampioenschap.