Géén Co2 uitstoot, jakkerende bussen of files. Wat willen we nog meer?

Forum-directeur Dirk Nijdam over kabelbaan door de stad: ‘Het is nóg mooier dan we al dachten’

flyoverGRONINGEN – Niet per bus, per trein, auto of scooter naar de stad maar met de  kabelbaan naar hartje centrum. Je weet wel, van die cabines aan staaldraden die de skyline van veel winterpsportgebieden domineren. Als het aan Groninger Forum-directeur Dirk Nijdam ligt, wordt dat straks hét openbaarvervoermiddel van de stad Groningen. De stichting Flyover -de stichting die is opgericht om het idee uit te werken-  liet ingenieursbureau Arcadis onderzoek doen naar de haalbaarheid van de kabelbaan die start op het Europark en via de Sontweg landt op de Grote Markt. “Het is nóg veel mooier dan we aanvankelijk dachten.”

Volgens de critici kan het helemaal niet. Is het niks. Luchtfietserij. Onbetaalbaar bovendien. Onzin, volgens Nijdam. “Allemaal onwetendheid. Een kabelbaan is juist een van de goedkoopste  vormen van openbaarvervoer”, weet hij. Je hebt geen chauffeur nodig, geen ingewikkelde routes door de stad en, in het tijdperk waarin klimaat een groter vraagstuk is dan ooit, is een kabelbaan namelijk ook nog eens zeer milieuvriendelijk. Geen Co2 uitstoot, geen fijnstof. Geluidsoverlast misschien? Welnee. De elektromotoren zijn geruisloos. Te duur dan? Ook niet. De route is simpel. Een kabelbaan kan alleen maar in rechte lijnen, geen ingewikkeld ged
oe met bochten dus. Het duurste zijn de 3 benodigde stations. Die kosten zo’n 2.5 miljoen euro per stuk. Verder zijn de kosten van tevoren erg overzichtelijk, weet Nijdam. “Je kunt van tevoren goed inschatten waar je aan begint, in tegenstelling tot werk aan de grond. Daar weet je immers niet wat je tegenkomt. Je weet wel wat een kabel kost en wat de kosten van een paal zijn.” Een technische barrière eventueel? Nee. Zeker dat niet. De techniek is zo simpel, het is namelijk niets anders dan een draaiende lier. Betrouwbare ‘proven technology’. Dus van hoge onderhoudskosten is geen sprake, volgens Nijdam. “Na 25 jaar is de investering eruit. Sterker nog, dan houd je geld over, dat hebben we laten berekenen.” Ook handig: de kabelbaan die wij op het oog hebben kan hoge windsnelheden aan en is aardbevingsproof en files zijn geen issue dankzij de constante snelheid van de cabines. Er zou zich al een investeerder gemeld hebben die het innovatieve plan ziet zitten.

Het idee op zich is niet nieuw. Eentje uit de oude doos bijna. Jaren geleden is er al eens over gesproken, in 2006 om precies te zijn.  Een ideetje van wijlen Theo Venema, destijds voorzitter van de Groninger City Club. ‘Laten we bijzondere dingen doen in de stad’, was wat hij zei, weet Nijdam zGroningen Groninger Forum Dirk Nijdamich nog goed te herinneren. “Theo opperde een kabelbaan door de stad. Iedereen was enthousiast over het plan. Met een klein clubje enthousiastelingen werd de stichting Flyover opgericht. Na een globale studie bleek dat het nog wel eens veel mooier zou kunnen zijn dan aanvankelijk werd gedacht. Een tweede onderzoek op initiatief van de stichting volgde. Flyover zorgde voor de financiën voor het onderzoek en liet Arcadis de haalbaarheid ervan onderzoeken, weet Nijdam te vertellen. “Normaal is zo’n onderzoek volstrekt ondenkbaar zonder subsidie.” Opgehaald bij ondernemers , die toekomst zien in het innovatieve plan voor hun stad. Want de overheid, verantwoordelijk voor het openbaar vervoer, wil helemaal niets betalen. Geen euro. “Een beetje vreemd is dat wel natuurlijk. Want de wetgeving bepaalt dat een kabelbaan openbaarvervoer is, maar goed, we hebben de handschoen met enthousiasme opgepakt.  Ik wijd het ook aan onwetendheid. Angst voor het onbekende misschien? Want het is er nog niet in Nederland. Terwijl veel grote steden al plannen hebben in die richting: Utrecht, Rotterdam en Amsterdam bijvoorbeeld. Wethouder Paul de Rook was enthousiast. We hebben hem het rapport overhandigd. Hij vond het interessant genoeg om serieus naar te kijken, liet hij weten. Laten wij de eerste zijn. We zijn als Groningen een beetje een uithoek, dat klopt. Maar wel één waar een hoop gebeurt op het gebied van innovatie. En onze vlag moet nét iets groter zijn om mee te wapperen dan de rest van Nederland. Uiteraard zien we heel goed dat de inpassing geen abc’tje is. Dat nieuwe vormen van infrastructuur altijd vragen oproept en nadere studie vergt, maar we zijn er van overtuigd dat als je écht wilt, het kan lukken. Daar heb je lef en wilskracht voor nodig. En bovendien is het ook goed voor het toerisme hè? Groningen heeft veel Duitse toeristen. Die rijden straks niet met de auto naar het Zuiderdiep. Die stappen in de kabelbaan. Overigens ook een uitstekende oplossing voor de problematiek rond het FOC in Assen. Wil je dat met het centrum verbinden, moet je een kabelbaan aanleggen. Vinden mensen nog leuk ook, beleven het als een uitje. Want wie wil er nou niet in een kabelbaan?”

De kabelbaan die start op het Europapark en via een tussenstation aan het Sontplein–mogelijk- landt op de oostwand van de Grote Markt, zou 3800 mensen per uur kunnen vervoeren. Dat levert een capaciteit 100 bussen per uur op. Rolstoelen en fietsen kunnen mee in de royale cabines. De totale kosten voor de aanleg van de kabelbaan worden geschat op 60 miljoen euro, dat binnen 25 jaar moet worden terugverdiend.

Door Judith van der Heide