De nieuwe Johnny Cash woont in Veendam

ZZZZWVEENDAM – Veendam heeft een naam hoog te houden als het om soundmixers gaat. In een grijs verleden timmerde Gina de Boer met haar super rauwe stem aan de weg als Janis Joplin. Maar laten we ook Gerrie Wolthof niet vergeten. Wolthof kan de vergelijking met Neil Young meer dan moeiteloos doorstaan. Inmiddels schiet de naam Aron Borgh als komeet omhoog als vertolker van Elvis Presley. En nog is de koek niet op. De laatste tijd rammelt Krzysztof Groen nadrukkelijk aan de deur. Hij beweegt zich vooral in de countryhoek en scoort als een gek met zijn Johnny Cash act.

Zoals de naam al doet vermoeden is Krzysztof van origine niet uit Nederland afkomstig. Op vierjarige leeftijd werd hij door de familie Groen geadopteerd. ,,Ik ben hier gelukkig”, zegt Krzysztof, en heb geen enkele behoefte om terug te gaan naar Polen om mijn familie op te zoeken. Ik heb daar broers en zussen maar vind het goed zo.”

Van kinds af heeft muziek grote aantrekkingskracht uitgeoefend op de jonge Groen. ,,Mijn opa had een piano, als ik daar naar toe ging moest ik altijd even pingelen. Het bleek dat ik wel aanleg had. Maar eigenlijk is het echte spelen begonnen op de Magreet Hardenbergschool. Een leerkracht nam me mee naar huis. Hij had er een paar gitaren staan en daar mocht ik dan even gebruik van maken. Ik leerde al snel wat akkoorden en toen ik mocht optreden tijdens de talentenjacht op school zei iedereen dat ik door moest gaan in de muziek. Mijn vader heeft contact gezocht met de Muziekschool, maar het duurde een jaar eer ik daar terecht kon. Via via ben ik daarna in contact gekomen met Margret Maas. Op 12-jarige leeftijd kreeg ik al priveles van haar. Nu kom ik er nog steeds, twee keer in de maand een half uur want ik wil me doorontwikkelen.”

Dat zal zeker gebeuren als we pa Abel Groen, die bij het interview aanwezig is, mogen geloven. ,,Krzysztof heeft veel discipline. Hij studeert elke dag twee tot drie uur en dat doet me goed. Muzieklessen kosten geld. Dit is niet erg als je maar zeker weet dat Krzysztof erin doorgaat. Hij heeft er veel plezier in, dan heb ik dat ook. We betalen nu elk de helft van de kosten. Als hij een andere gitaar wil, moet hij er zelf voor sparen.”

De jonge Groen haalde zijn inspiratie uit de countrymuziek die zijn vader regelmatig draaide. Muziek van Willy Nelson, Johnny Cash, en Waylon Jennings schalde er vaak uit de speakers. ,,Maar John Denver was in eerste instantie mijn idool. In 2013 heb ik een cd gemaakt met allemaal nummers van hem”, vertelt Krzysztof. ,,Het eerste visuele contact met Johnny Cash kreeg ik via Youtube. Ik ben nummers van hem gaan spelen en er waren mensen die zeiden dat als ze de ogen dicht deden ze dachten dat de echte Cash zong. Er volgde een concert in De Enk in Zuidlaren, de mensen daar waren vreselijk enthousiast. Langzaam maar zeker komen er steeds meer optredens. Van verjaardagen tot festivals, zoals op het Flower Power Festival in Veendam. Mijn grote wens is zoveel mogelijk op te treden”, aldus de bij de groenvoorziening Veendam werkzame Krzysztof. ,,Ik ben vooraf meestal wel wat zenuwachtig, maar als ik eenmaal op het podium sta, valt alles van me af. En na afloop complimenten krijgen is natuurlijk helemaal te gek.”

Tijdens solo-optreden speelt Groen naast nummers van Johnny Cash repertoire van bijvoorbeeld Don Williams en Willie Nelson. Sinds februari 2015 heeft hij ook een band: Little Cash. Zoals de naam al doet vermoeden wordt er dan alleen muziek van ’the man in black’ gespeeld. ,,We repeteren heel weinig. Slaggitarist Michel Scheltema en bassist Johan Kramer komen uit Friesland en drummer Robbert Meinders uit Winschoten. De afstand maakt het erg lastig om vaak te oefenen. Als er een optreden gepland staat, spreken we meestal vooraf iets af. Vaak hebben we gelijk het goede ritme te pakken. We voelen elkaar perfect aan.”

Eigen repertoire speelt Groen (nog) niet en ook een professioneel management ontbreekt. ,,Daar is hij nog niet aan toe”, vindt vader Abel, die zijn zoon naar alle optredend rijdt. ,,Je merkt wel aan alles dat er steeds meer belangstelling voor Krzysztof komt. ,,Dick van Altena bijvoorbeeld, de frontman van de Major Dundee Band, wil hem graag een keertje live horen en van zijn laatste cd Long Black Train die in 2015 door Arnoud van der Laan van Audio Productions is geproduceerd zijn exemplaren naar Amerika en Noorwegen gegaan. Het gaat mooi zo.”

‘Hurt’ en ‘Folsom Prison Blues’ zijn de favoriete nummers van de nieuwe Johnny Cash, die het onzin vindt dat countrymuziek alleen maar voor oudere mensen is. ,,Tijdens mijn optredens is er juist veel jeugd en die gaan dan ook uit hun dak. Er is nog steeds voldoende publiek voor deze muziekstijl.”