Burgemeester Groningen bezoekt 100-jarige inwoner

De Martinitoren en de oostzijde van de Grote Markt in Groningen
De Martinitoren en de oostzijde van de Grote Markt in Groningen
De Martinitoren en de oostzijde van de Grote Markt in Groningen

GRONINGEN- Burgemeester Peter Den Oudsten bezoekt maandag 1 februari 2016 om 13.30 uur de heer A.J.H.J. Hobbelt. Meneer is op 24 januari 100 jaar geworden. 

De heer Arend Jan Hendrik Jan Hobbelt werd op 24 januari 1916 geboren op een pachtboerderij van kasteel Twickel nabij Borne (Overijssel). Op de basisschool bleek al dat de heer Hobbelt goed kon leren. Hij doorliep met veel succes het Gymnasium en ging daarna Frans studeren in Groningen. Onderbroken door de Tweede Wereldoorlog hervatte hij daarna zijn studie en legde in 1947 zijn doctoraal examen af.

In dat jaar volgde zijn eerste aanstelling als leraar Frans aan de Rijks HBS in Ter Apel. In 1949 gevolgd door een aanstelling aan de Eerste Christelijke HBS te Groningen. In 1962 werd hij naast zijn leraarschap rector van het gemeentelijk avondlyceum.

In 1964 werd hij rector van de Tweede Christelijke HBS. Onder zijn leiding werd de school in 1968 fors uitgebreid. De naam veranderde in Augustinus College. De Mavo, Havo en het Atheneum werden geïntegreerd  en het aantal leerlingen steeg van 500 tot meer dan 1200.

De kennis van en liefde voor Frankrijk benutte de heer Hobbelt door voor zijn leerlingen – op vrijwillige basis – reizen naar Parijs te organiseren.

De heer Hobbelt nam op 65-jarige leeftijd afscheid als rector en werd een jaar later onderscheiden als Officier in de orde van Oranje Nassau.

Na zijn pensionering ging de heer Hobbelt samen met zijn vrouw elk jaar met de caravan naar Zuid-Frankrijk.