Initiatiefnemers Wees Geen Kniepert blij met steun Tweede Kamer waardevermeerdering

GRONINGEN- Het brede platform van politieke partijen en maatschappelijke organisaties achter de handtekeningenactie Wees Geen Kniepert is verheugd dat de Tweede Kamer vandaag unaniem voor een motie heeft gestemd om de waardevermeerderingsregeling te behouden. De afgelopen weken haalde het platform ruim 3200 handtekeningen op voor het behoud van de compensatie voor slachtoffers van aardbevingsschade.

SP-fractievoorzitter en initiatiefneemster Sandra Beckerman: “Wij hebben als gezamenlijke partijen en organisaties met de actie laten zien dat Groningen deze regeling verdient. Voor al het leed dat dat de gaswinning veroorzaakt is het de enige vorm van de directe compensatie. Het zal nog wel een tijd duren voordat het vertrouwen in de overheid terug is, maar uit het niet afschaffen van de regeling putten we hoop. We gaan er dan ook vanuit dat de minister de waardevermeerderingsregeling onverkort uitvoert.”

Vorige week gaf een grote meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer aan de regeling voor compensatie te willen behouden. De minister bleef toen vasthouden aan zijn voornemen om de regeling af te schaffen. Vanmiddag stemden alle partijen in de Kamer echter voor het in stand houden van de compensatie.

Beckerman: “Groningen kan meer van dit soort overwinningen gebruiken. Naast compensatie moet er vooral echte veiligheid komen en dat kan alleen door de gaskraan fors verder dicht te draaien. Het zal niet de laatste keer zijn dat we als Groningse partijen tegenover een starre minister staan. Wij blijven strijdbaar en we blijven ons inzetten voor minder gas en meer veiligheid.”

De petitie werd gesteund door de Groninger Bodem Beweging, Milieudefensie, Het Groninger Gasberaad, Groninger van het Jaar finaliste Annemarie Heite, de SP, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, Groninger Belang, Partij van de Arbeid, Partij voor de Dieren en de Partij voor het Noorden. Een kniepert is een traditioneel streekkoekje dat rond nieuwjaar wordt gegeten, maar ook een uitdrukking voor een gierigaard.